Sneeuw!

Vrijdagochtend 7 mei, tien voor zes -het was al licht- lag er sneeuw op het dakraam. Dubbel glas, dat wel, maar het schoof er niet af: buiten vroor het nog. Is er ooit in Nederland, zo laat in het voorjaar, nog echte ‘blijf liggen’ sneeuw gevallen? Het zal zo ongeveer de koudste maand april geweest zijn sinds het begin van de jaartelling, maar gelukkig is het weer nu aan het omslaan naar zogeheten ‘terrasjesweer’. Sinds lange tijd komt de wind niet meer uit het noorden, het noordwesten of het noordoosten, maar zaterdag eindelijk, na maanden, weer eens uit het zuiden.

Zaterdag 8 mei was ondanks een kort maar hevig onweer een fijne dag, voor ‘t eerst geen dikkejassendag maar gewoon in hemdsmouwen.

Als u deze krant in de bus krijgt is het 11 mei, St. Mamertus, de eerste van de IJsheiligen. Woensdag is het Sint Pancratius, donderdag is het Sint Servaas, en vrijdag is het Sint Bonifatius van Tarsus, de vierde IJsheilige, samen de vier heiligen van Maastricht, ter plaatse De Kaartclub geheten.

Deze week is het dus nog even adem inhouden, maar vanaf zaterdag kan er volgens Bartjes niks meer misgaan in je tuin (gedenk de bloemist nog maar eens; afgelopen zaterdag was het niks geen weer om plantjes in de tuin te zetten. Misschien heeft hij/zij nog wat over van Moederdag). En zoals eigenlijk altijd in dit kikkerland had je ook het beste alle zaden tot deze week in het zakje kunnen houden: veel wat wel opgekomen is, is aan- of opgevreten door slakken, vogels en andere kleine gatenbijtertjes, tuinbonen liggen ontkiemd en wel dood onder de grond, voorgezaaide plantjes willen niet groeien. Dus vanaf nu begint de herkansing.

Het was dan ook wel bar en boos, dit voorjaar. Terugkijkend in mijn tuindagboek blijkt dat de meeste bloemen, het nieuwe blad aan de bomen, het gras dat gemaaid moet worden en het zaaisel in de moestuin vier à vijf weken achter zijn vergeleken met vorig jaar.

Het wordt een zalige meimaand: de terrassen zijn weer open, de winkels, de kringloopwinkels en de rommelmarkten. Gelukkig lopen de boa’s hier niet (zoals in België) met een duimstok tussen de tafeltjes. Steeds meer mensen krijgen zo langzamerhand hun eerste injectie, en sommigen hebben de tweede ook al te pakken. Al blijft het vreemd dat de afgelopen week ineens een noodkreet van het RIVM kwam: er moeten met spoed nog vijfduizend prikkers opgeleid worden. Hoe dat nou mogelijk is vraag je je toch werkelijk af.

Alle lezers wens ik: Proost! Op de goede afloop.

Otto Beaujon

Meer berichten