Een gasmasker
Een gasmasker pr

Stadsmuseum De Knoperij: ‘oorlog en bevrijding’

Algemeen

Het expositieteam van stadsmuseum De Knoperij heeft weer een aantal bijzondere voorwerpen uit de Oudheidkamer geselecteerd voor de 'etalage- expositie' rondom 4 en 5 mei. De expositie zal nog een aantal weken te zien zijn in de etalage aan de Keizerstraat 25 in Montfoort.

In de kelder van het Huis van Montfoort liggen zo'n tachtig voorwerpen uit de oorlog opgeslagen. Daarnaast zijn er talloze documenten (kranten, foto's, opgetekende verhalen) te vinden. Een aantal bijzondere voorwerpen zijn nu tentoongesteld. Zo zijn er bijvoorbeeld een (bijna vergane) helm en een gasmasker te zien. Enkele voorwerpen getuigen van de voedseldroppings. Zo zijn er twee meelzakken tentoongesteld, die uit vliegtuigen werden gedropt en een tegel met de tekst "voedsel-vrede-vrijheid" met naar een vliegtuig zwaaiende kinderen. Ook worden enkele fraaie beschilderde bevrijdingskannen getoond met de tekst 'Nederland vrij, 5 mei 1945' en zijn samenvattingen te lezen van een aantal vorig jaar opgetekende Montfoortse oorlogsverhalen.

Naar goed gebruik is er in de etalage ook weer een raadvoorwerp. Een band met een afkorting. Wie kan dat ontcijferen en weet meer over het gebruik ervan? De winnaar ontvangt een net uitgekomen boek over de 2e Wereldoorlog met verhalen en foto's.

Stadsmuseum De Knoperij is helaas nog niet toegankelijk voor publiek. De hele expositie wel van buiten door de grote etalageruiten zien. Ook 's avonds is deze verlicht. Tot eind mei is er ook nog de tentoonstelling 'De Knoperij gaat NUTS' over de aanleg van gas, water, elektriciteit en riolering zo'n 100 jaar geleden.

Een gasmasker
Een (bijna vergane) helm
Enkele fraaie beschilderde bevrijdingskannen
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 6 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 7 uur geleden
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 8 uur geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 11 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 13 uur geleden
Connie Kolfschoten-Verhoef.
EHBO'ers geëerd voor inzet 15 uur geleden
Afbeelding
Evensong in Oudewater 16 uur geleden
Afbeelding
'De zorgzame buurt' start eerste pilot 17 apr, 19:00