<p>Op de foto de grafzerk die ons herinnert aan het drietal, die net als meerdere stadsgenoten als dwangarbeiders naar Duitsland werden weggevoerd.</p>

Op de foto de grafzerk die ons herinnert aan het drietal, die net als meerdere stadsgenoten als dwangarbeiders naar Duitsland werden weggevoerd.

(Gerard van Hooff)

Dodenherdenking stadsgenoten

4 mei

Niet alleen bij het monument aan de Waardsedijk hing op , de dag van de dodenherdenking, de vlag halfstok. Ook op de beide begraafplaatsen waren halfstok hangende vlaggen van een kleiner formaat zichtbaar. En wel bij de graven van Oudewaternaren wier naam op het monument vermeld zijn en die hun laatste rustplaats op de R.-K. begraafplaats dan wel de Ned.-Hervormde begraafplaats vonden. Op de foto de grafzerk die ons herinnert aan het drietal, die net als meerdere stadsgenoten als dwangarbeiders naar Duitsland werden weggevoerd.

In het boekje 'Een Ereschuld' dat in 2007 gelijktijdig met de realisatie van het monument verscheen, verhaalt Theo Pollemans over hun idealen en levensverwachtingen. Maar ook over het trieste lot dat hen overkwam.

Frans Klomp werd slechts 25 jaar oud. Met de bevrijding in zicht raakte hij dodelijk gewond door een granaatscherf. Na de oorlog werd hij op deze plaats herbegraven.

In 1951 werd het ook de laatste rustplaats van de Antoon Bode. Hij werd slechts 22 jaar. Hij was net 20 toen hij met enkele plaatsgenoten de ongewenste reis naar Duitsland moest ondernemen. Een bombardement op de fabriek in Sindelfingen overleefde hij niet. Ook hij werd in 1951 in Oudewater herbegraven.

Op 16 november 1951 werd het tevens de laatste rustplaats van Arie Koops. Voor hem kwam de bevrijding te laat. Op 23 mei 1945 bezweek hij aan tuberculose na drie jaar lang de ontberingen van de dwangarbeid te hebben doorstaan.

Meer berichten