V.l.n.r. (leden van het comité); Joke de Wissel, Hans Elzas, Kees Bazuine en Adje Spruit.Het vliegtuig op de foto is een silhouet van de neergestorte Stirling Bommenwerpers. Het uit RVS-staal gesneden en gepolijste silhouet is twee keer zo groot als het beoogde monument. Dat wordt ongeveer 1,50 meter hoog.Het RVS-vliegtuig op de foto zal worden geveild en de opbrengst gaat naar de realisatie van de gedenktekens.
V.l.n.r. (leden van het comité); Joke de Wissel, Hans Elzas, Kees Bazuine en Adje Spruit.Het vliegtuig op de foto is een silhouet van de neergestorte Stirling Bommenwerpers. Het uit RVS-staal gesneden en gepolijste silhouet is twee keer zo groot als het beoogde monument. Dat wordt ongeveer 1,50 meter hoog.Het RVS-vliegtuig op de foto zal worden geveild en de opbrengst gaat naar de realisatie van de gedenktekens.

Comité Memorials Montfoort wil oude ereschuld inlossen

Algemeen

"Het is eigenlijk vreemd dat er geen herdenkingsmonument voor oorlogsslachtoffers is in Montfoort", zeggen de initiatiefnemers (Hans Elzas en Kees Bazuine) van het comité 'Memorials Montfoort'. "Het wordt hoog tijd dat we dat veranderen". Het is de bedoeling dat er twee gedenktekens komen in de buurt van de plekken waar in 1943 twee Engelse bommenwerpers neergestort zijn. Het comité wil de hele Montfoortse gemeenschap erbij betrekken om de benodigde fondsen bijeen te brengen om de gedenktekens te realiseren, te plaatsen en te onderhouden. "Dan wordt het alsnog een mooi postuum geschenk van Montfoort aan de omgekomen vliegers en hun nabestaanden", zeggen ze.

Het verhaal van de neergestorte bommenwerper op Blokland is in 1995 opgetekend door Wim Spruit. De details over de tweede bommenwerper die neerstortte in Heeswijk is recent opgetekend door Joke de Wissel-van der Does. Het vliegtuig is neergestort achter het ouderlijk huis van haar moeder. De jongste broer van haar moeder heeft het van dichtbij meegemaakt. "Er werd vroeger niet veel over gepraat. Ik kende het verhaal wel maar niet de details. Daar had niemand het over. Alles wat de oorlog betrof werd eigenlijk heel lang weggestopt. Het was een beladen onderwerp. Ik had het gevoel dat ik het nu moest opschrijven omdat er anders niemand meer zou zijn die het na zou kunnen vertellen".

De initiatiefnemers vroegen Joke de Wissel en Adje Spruit om aan te sluiten en samen een comité te vormen om de plannen voor de gedenktekens te helpen realiseren. Door de samenstelling van het comité zijn er links met diverse organisaties uit Montfoort die bij kunnen dragen aan het realiseren van de gedenktekens. Daarnaast zijn Joke en Adje betrokken omdat de vliegtuigen in 1943 neerstortten achter de boerderijen van hun grootouders Roozenboom (Heeswijk) en Spruit (Blokland). Later is ook Nynke Vergeer tot het comité toegetreden. Eigenlijk is het doel om naast de gedenktekens ook te komen tot een lespakket over de oorlog voor de jeugd en het maken van een internetsite waar de informatie en het lesmateriaal bijeen wordt gebracht. Voor de uitvoeren van de plannen is ongeveer dertigduizend euro nodig.

"Dat willen we bijeenbrengen door advertentie-inkomsten van een huis aan huis krant die we hebben verspreid, door een doneeractie, een Engelse-droploterij (Snoep van de Vrijheid) en een sponsorloop van de basisscholieren in het najaar van 2021", zegt Adje Spruit. "Allereerst willen we de gedenktekens realiseren, daarna de internetsite en van daaruit het lespakket".

Inmiddels is er door de familie Groenewoud van Roestvrijstaal Montfoort bv een ontwerp gemaakt voor het gedenkteken. Basisscholen en het Wellant College hebben toegezegd dat hun leerlingen het onderhoud gaan verzorgen. De gemeente is akkoord met de plaatsing en eventuele omwonenden zullen worden betrokken bij het bepalen van de exacte plek. Een gedenkteken zal vlak bij de ingang van het Klompenpad op Blokland worden geplaatst en de ander langs de Mastwijkerdijk vlak bij het Zandgat. Op beide monumenten komen de namen van de bemanning van de vliegtuigen te staan en een QR-code die voorbijgangers naar informatie op de site leidt. "Het is nu dus vooral zaak dat we de benodigde fondsen bijeenbrengen", zegt Hans Elzas. "Met de inzet van iedereen moet het toch gaan lukken". Na 78 jaar lossen we dan eindelijk een ereschuld in. We geven de oorlogsslachtoffers het eerbetoon dat ze verdienen en we zorgen ervoor dat onze jeugd blijft beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Meer informatie over het initiatief is te vinden op www.memorials-montfoort.nl Contact met de organisatie is mogelijk via comite@memorials-montfoort.nl.

Op de site vindt u ook informatie waar u Engelse drop kan kopen en hoe u die eventueel ook online kan bestellen. Doneren kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de doneerknop te gebruiken op de website (dat gaat via geef.nl) of door uw donatie over te maken naar de rekening van het 4-5 mei comite Montfoort, NL53 INGB 0005 8567 02.

Naast de oproep voor donaties doet het Comité Memorials Montfoort ook nog een dringende oproep aan allen die meer informatie en verhalen hebben over de oorlog. Ook daarvoor kan contact gezocht worden door een e-mail te sturen naar comite@memorials-montfoort.nl.

Siem van der Burg

Het ontwerp van het beoogde monument.
In augustus werd begonnen met de mozaïekbank voor Waarder.
Onthulling mozaïekbank Waarder 7 minuten geleden
Afbeelding
Paasconcert in Benschop 2 uur geleden
Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum.
Stadsmuseum opent nieuwe expositie 4 uur geleden
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 6 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 7 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 20 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 21 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 22 uur geleden