Afbeelding

Herdenking 4 mei en viering 5 mei nog niet als vanouds

Algemeen

Vorig jaar lag de nadruk bij de 4- en 5 mei vieringen op 'herdenken' en niet op 'vieren". Dat was vooral te wijten aan de coronamaatregelen. Het zal dit keer niet anders zijn. Maar net als vorig jaar zal de herdenking en het vieren van onze vrijheid niet geruisloos voorbijgaan. Nationaal vindt de dodenherdenking plaats in Amsterdam. Verder zullen door het hele land lokaal herdenkingen plaatsvinden. In de IJsselstreek zal dat vooral digitaal gebeuren. Op Bevrijdingsdag kan (via 'on-line life-streams) genoten worden van bevrijdingsfestivals en het traditionele 5 mei-concert vanuit het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.

Lokaal

Wat er verder lokaal te herdenken of vieren valt, is in deze IJsselbode te vinden. Daarnaast publiceren we een beschrijving van Gert Lieshout uit Montfoort die actief was in het verzet tijdens de tweede wereldoorlog en veel betekend heeft voor boeren in de IJsselstreek.

Het nationaal comité 4 en 5 mei heeft voor de jeugd op de basisscholen een 'Denkboek ' uitgebracht. Het is een boek over herdenken en vieren in het basisonderwijs. Met het Denkboek worden leerlingen van de basisscholen uitgenodigd om zelf na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie. Waarschijnlijk denken niet alleen de basisschoolleerlingen daarover na. Vrijwel zeker zullen meer mensen dan ooit beseffen wat 'in vrijheid leven' betekent. Vrijheid is onbetaalbaar! Wees er zuinig op!

Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 20 minuten geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 3 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 5 uur geleden
Connie Kolfschoten-Verhoef.
EHBO'ers geëerd voor inzet 7 uur geleden
Afbeelding
Evensong in Oudewater 8 uur geleden
Afbeelding
'De zorgzame buurt' start eerste pilot 22 uur geleden
Erwin Timmerarends.
Erwin Timmerarends uitgeroepen tot 'Springer van het jaar' 23 uur geleden
De titel klopt dus helemaal, roefelen is leuk!
Roefelen is leuk! gisteren