<p pstyle="BODY">40 jaar voetbal in Vlist, Polsbroekerdam en Polsbroek</p>

40 jaar voetbal in Vlist, Polsbroekerdam en Polsbroek

(Gerard van Hooff)

SPV ‘81 -Sportvereniging Polsbroek(erdam) Vlist- 40 jaar oud

Het (voetbal)leven ligt al even stil. Covid bepaalt ons leven en onderwijl tikt de tijd door. Zo is het veertigjarig bestaan van de jongste voetbalvereniging uit de regio inmiddels aan de orde. Op 1 mei is het 40 jaar geleden dat voetbalvereniging SPV het leven zag.

Op een wandbord in het clubgebouw staan ook enkele oprichters van destijds gerubriceerd onder het kopje ereleden. Voor hen en alle andere mensen van het eerste uur, is het voorlopig niet vieren van deze mijlpaal even slikken. Niettemin gaat er op 1 mei teruggedacht worden aan de oprichting van de nog immer kleinschalige club van rond de 200 leden. Dat gebeurt, na enig wikken en wegen en anticiperen op de veranderende omstandigheden, in de vorm van onder andere een online SPV '81-bingo waarover de leden binnenkort geïnformeerd worden. Met slingers en wit-groene ballonnen kunnen leden van hun betrokkenheid getuigen.

Breder dan voetbalclub

In het clubgebouw is het rommelig en stoffig als we voorzitter Theo Sangers spreken. Oorzaak is de verbouwing die gaande is en die er een 'rommeltje' van gemaakt heeft. Anderhalf jaar doodtij werkt niet bepaald inspirerend voor verenigingsmensen die elkaar niet of nauwelijks kunnen zien. De bouwactiviteiten, die de eerste mei als einddatum hadden, ondervinden de nodige vertraging waarbij het verschuiven van die deadline ook een grote rol speelt en zullen ongetwijfeld weer met veel elan worden opgepakt wanneer het corona-tijdperk voorbij is. Naast een sportieve crisis is er ook sprake van een mentale tik. Theo Sangers is er vast van overtuigd dat zijn club over meer dan voldoende veerkracht beschikt om, zodra het weer kan, de draad op te pakken. "De angst dat er veel spelers door dit gebeuren zullen afhaken en dat kaderleden er de brui aan zullen geven is er niet of nauwelijks. Dat dit in grotere steden en bij grotere verenigingen speelt is niet ondenkbeeldig, maar bij ons is ieder gehecht aan de intieme sfeer en de gezelligheid. Wij zijn niet alleen een voetbalclub, wij hebben een bredere functie". Duidelijk is dat deze voorzitter het sociale en maatschappelijke belang van ‘zijn’ club hoog in het vaandel heeft.

Tot in de puntjes

Na een beginjaar waarin ook de thuiswedstrijden uit werden gespeeld door het eerste team en de jeugdige groenwitten hun kunsten moesten vertonen in en bij Schoonhoven en Haastrecht, is er tientallen jaren door talrijke vrijwilligers gewerkt aan een steeds beter geoutilleerd voetbalthuis. Met oog voor details. Het hoofdveld is beter dan ooit tevoren, de trainingsaccommodatie is op orde, de verlichting bij de tijd en het clubgebouw -ook na de uitbreiding- knus en gezellig. "Daar krijgen we van bezoekende elftallen vaak complimenten over", aldus de voorzitter. Vanuit de nieuwe bestuurskamer zijn de velden, de voetbalkooi, het kunstgrasveld, de fietsenstalling en de parkeerplaats te zien. Het plaatje lijkt rond. Zou er niets meer te wensen zijn? Bij SPV houdt men oog voor de details. Ook het damestoilet -helder en fris- zal niet aan de verbouwing ontkomen. Zonnepanelen zijn onderweg! Waarvan akte.

Promotie

In de oude bestuurskamer siert een krantenartikel een van de wanden. Het is een bijzonder bericht. SPV'81 kende in sportief opzicht een historische dag; promotie naar de vierde klasse van de KNVB. Dat geschiedde in 2009 op het veld van De Rijnstreek. De selectie werd met de 'oldtimer van Koolwijk' vanuit Nieuwerbrug naar de thuishaven vervoerd, een eer die alle SPV-kampioenen te beurt valt. Dat nu net in 2009 de vijfde klasse werd afgeschaft mocht de pret niet drukken. In de bestuurskamer memoreert Sangers dat er altijd meer dan voldoende mensen beschikbaar zijn geweest om de kar te trekken. Nooit was er sprake van 'paniekvoetbal' om ontstane vacatures binnen het bestuur in te vullen. En ook binnen het jeugdbestuur is telkens sprake van doorstroming en verjonging.

Feest in vat

Natuurlijk zal er in de nabije toekomst -wanneer het nieuwe normaal is ingeruild voor het oude normaal- op verschillende manieren worden stilgestaan bij het jubileum. Zowel op een sportieve wijze als in de 'huiselijke kring' moet een mijlpaal als deze gevierd worden. Als vermeld, SPV '81 is meer dan een voetbalclub. In Polsbroek e.o. is het de verbindende factor tussen de jeugd en tussen de ouderen van diverse komaf die elkaar rond de sportactiviteiten treffen. Ook als jongeren na de basisschoolperioden uitwaaieren over de omliggende plaatsen om daar de school van hun keuze te bezoeken, verliezen ze elkaar zeker niet uit het oog.

Gerard van Hooff

Meer berichten