<p pstyle="BODY">De koeien sprongen hun vrijheid tegemoet.</p>

De koeien sprongen hun vrijheid tegemoet.

(Sjoukje Dijkstra)

Koeien mogen naar buiten!

Vanuit de stal klonk verwachtingsvol geloei. De 150 koeien van Bloemenweidemelk aan Blokland 8 roken de vrijheid, al voor ze los mochten. "Als wij de hekken klaarzetten, weten ze het", lachtte Ramona Schalkwijk. Eventjes moest er gecheckt worden. Staat alles klaar? "Ga maar daar staan", wees Ramona. "In hun enthousiasme kunnen koeien nog wel eens (letterlijk) door het lint gaan."

Ondanks dat het afgelopen week de tweede keer was dat de koeien naar buiten mochten, waren ze er niet minder enthousiast om. Met grote sprongen renden ze hun vrijheid tegemoet. Echte dansmoves bleven uit, maar blij waren ze. Hoewel een deel snel weer de warme stal op wilde zoeken.

"Deze temperaturen zijn perfect voor de koeien. Droog, af en toe wat zon, niet te warm", zegt Ramona. Ze vertelt dat ze dit jaar de koeien in de zomer voor het eerst in de nacht buiten zullen zijn. "Overdag als het te heet is kunnen ze dan terug in de stal, waar ze verkoeling kunnen vinden. Voor koeien zijn temperaturen van rond de 15 graden perfect." Ze vindt het elk jaar weer genieten als de koeien naar buiten mogen. Ze wijst: "Een van de koeien was zelfs al in de sloot beland. Gelukkig kwam ze er met een beetje hulp weer uit, maar toen stond ze opeens aan de wal op de Tiendweg. Zo maak je elke dag wat mee. Dat is het mooie van ons werk."

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten