Artists impression brug Slangeweg Polsbroek.
Artists impression brug Slangeweg Polsbroek. pr

Presentatie werkzaamheden Polsbroek

Algemeen

Het Projectplan 'Polsbroek: Maatregelen uitbreiden 'Klimaatbestendige Wateraanvoer Midden-Nederland' is op 30 juni 2020 definitief vastgesteld. Doel van de maatregelen is de aanvoer van extra water naar West Nederland in tijden van extreme droogte mogelijk te maken. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een ontwerp-projectplan opgesteld voor verschillende maatregelen ten westen van Polsbroek. Een nieuwe brug over de Slangeweg, nieuwe watergangen en een nieuwe stuw moeten ervoor zorgen dat het waterschap tijdens droge zomers meer water naar West-Nederland kan aanvoeren. In het najaar van 2021 wordt met de diverse werkzaamheden in Polsbroek gestart.

Aannemer Dura Vermeer gaat de werkzaamheden uitvoeren en heeft de plannen verder uitgewerkt. Belangstellenden kunnen in een onlinepresentatie het ontwerp van de brug zien, hoe de planning eruit ziet en hoe de omgeving op de hoogte kan blijven van de voortgang van het project.

Klimaatverandering

Door de klimaatverandering is het langer en vaker droog in Nederland. Tijdens deze droge periodes neemt de aanvoer van het water in de rivieren af en kan zeewater dieper landinwaarts stromen. Om er voor te zorgen dat er ook in deze periodes voldoende zoet water beschikbaar is in West-Nederland voert het waterschap vanuit de Lopikerwaard en langs Polsbroek extra zoetwater aan naar het westen. Dit is Klimaatbestendige WaterAanvoer (KWA).

Knelpunt in wateraanvoer

Omdat de vraag naar zoetwater toeneemt, moet het waterschap meer water aanvoeren. In Polsbroek zorgen smalle watergangen, twee stuwen en een nauwe duiker onder de Slangeweg voor een knelpunt in deze wateraanvoer. Het waterschap gaat in samenwerking met de gemeenten Lopik en Krimpenerwaard de duiker onder de brug vervangen door een nieuwe brug waar meer water onderdoor kan stromen. Onder de brug komt een nieuwe faunapassage. Ook komt er een nieuwe stuw, een nieuwe watergang en worden bestaande watergangen breder.

Overlast wordt beperkt

De woningen blijven bereikbaar en er zal rekening gehouden worden met bereikbaarheid (vervoers)bedrijven. Men wil de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk beperken. Tijdens de werkzaamheden is er voor alle typen verkeer doorgang, waarbij wel enige vertraging kan optreden.

Op de website van het waterschap www.hdsr.nl/kwa staat de onlinepresentatie waarin de aannemer vertelt over het project.

Cees Reichard

Afbeelding
Railfiets 1 uur geleden
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 15 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 16 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 17 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 20 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 22 uur geleden
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain gisteren
Er werd hard gestreden om de bal bij de tegenstander in het doel te krijgen.
Schoolvoetbal bij Voetbalvereniging Haastrecht 23 apr, 19:00