Afbeelding

Steunouders helpen kinderen

Algemeen

Een steunouder is een vrijwilliger die één of twee dagdelen per week of in het weekend een kind opvangt. De ouders hebben daardoor even tijd voor zichzelf. Ouders die behoefte hebben aan steun, kunnen niet altijd op hun eigen netwerk terugvallen. Daardoor kunnen ze in stressvolle situaties terecht komen. Dat kan nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van een kind en leiden tot het moeten inzetten van zwaardere zorg. 'Steunouder' wil dit voorkomen door steunouders aan deze gezinnen te koppelen. Een gezin, een echtpaar, of iemand die alleen woont kan aan één of meerdere kinderen een gastvrij thuis aanbieden. Zo geven ze gezinnen een steuntje in de rug.

Petra Biemans, coördinator 'Steunouder Krimpenerwaard' vertelt dat het project twee jaar actief is in de Krimpenerwaard en dat er inmiddels al twaalf mooie matches zijn gemaakt. Naar haar mening kunnen gezinnen om uiteenlopende redenen overbelast zijn. Denk aan alleenstaande moeders, mantelzorgers, ziekte in het gezin, of andere ingrijpende gebeurtenissen. De eigen kracht van ouders staat bij de steunouder altijd voorop.

Zwaardere zorg voorkomen

De steunouders ontlasten het gezin door het kind tijdelijk even onder de hoede te nemen en zo kunnen ouders even op adem komen, of praktische zaken regelen. Het zorgt er vaak voor dat de ouders dan ook weer meer ruimte hebben voor hun kind(eren). De inzet van eventuele zwaardere zorg kan zo voorkomen worden, dus het werkt ook nog eens preventief.
Petra stelt dat de drempel voor ouders om hulp te vragen nog best groot is. Dit vanwege schaamte, of de overtuiging dat ze het zelf moet oplossen. Maar het is helemaal niet gek als dat soms even niet lukt. Je hoeft je niet te schamen als je soms wat extra helpende handen kunt gebruiken.

Wachtlijst

Op dit moment zijn er zeven aanvragen op de wachtlijst en er zijn acht steungezinnen beschikbaar. Daarom is Petra op zoek naar nieuwe steunouders.
Duidelijk zegt ze dat het kind gewoon meedraait in de gezinssituatie. Als steunouder hoef je echt niet voortdurend uitjes te verzinnen. Wel leuk om bijvoorbeeld een spelletje te doen, wandelen, naar de speeltuin te gaan of samen iets lekkers bakken is genoeg. Belangrijk voor de continuïteit en het vertrouwen van het kind is dat men minimaal drie maanden beschikbaar is.

Intakegesprek

Om vrijwillige steunouder te worden wordt een intakegesprek gehouden. Verder krijgt men een huisbezoek, een vrijwilligerscontract bij Kwadraad, een training (momenteel online) en er moet een verklaring betreffende het gedrag overlegd kunnen worden. Dit wordt aangevraagd.
Als coördinator begeleidt Petra het gehele proces van aanmelding t/m kennismaking en het matchen. Daarna stemmen ouders onderling af op welke dag(en) het kind naar de steunouder gaat en blijft de coördinator op de achtergrond het proces volgen. Zowel vraag-als steunouders kunnen te allen tijde op haar terugvallen.

Voor meer informatie zie de website: www.steunouder.nl of neem contact op met de coördinator via petra.biemans@kwadraad.nl of 06-36166464.

Cees Reichard

Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 6 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 7 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 8 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 13 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 15 uur geleden
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 16 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 18 apr, 19:00
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 18 apr, 18:00