Ramona en Sander met hun kinderen Fien en Ilse tussen alle gevonden voorwerpen.
Ramona en Sander met hun kinderen Fien en Ilse tussen alle gevonden voorwerpen. Sjoukje Dijkstra

Schoonmaakactie grasland Schalkwijk levert veel troep op: Buren willen komen helpen

Algemeen

Potten, pannen, een oude drilboor, een gietijzeren stoel met drie poten en zelfs een complete benzinegrasmaaier. Het was wat Ramona Schalkwijk en haar man Sander in hun grasland aantroffen, tijdens hun jaarlijkse schoonmaakactie. Het is gewoonte om elk jaar na de winter eventueel zwerfafval op te ruimen, laat Ramona weten. Dat ze daar dit jaar extra bijzondere dingen bij aantroffen, komt volgens hen ook door de lockdowns. "Kinderen vervelen zich en zoeken van alles om zichzelf mee te vermaken. Dat ze dat dan buiten doen op ons land, is prima. Het is hartstikke gezond en leuk om buiten te spelen."

Ze vertelt dat ze tijdens het schoonmaken, diverse dammetjes tegenkwam die gemaakt waren van pallets, balken, kruiwagens en allerlei bijzondere voorwerpen. Op de Facebookpagina 'Je bent een Montfoortenaar als' plaatsten ze een oproep: "Zie je iets bekends, dan ben je van harte welkom om dit op te komen halen!" De oproep leidde gelijk tot een mooi buurt initiatief: "Uit naastgelegen nieuwbouw hebben buren aangeboden om een ochtend te komen opruimen. Fantastisch!"

"Het kan toch niet zijn, dat niemand dit mist", zegt Sander, terwijl hij een grote maaimachine naar voren trekt. "Dit lag in de sloot. Wij kregen al door dat sommige spullen waarschijnlijk verderop uit een schuurtje zijn gehaald." Op hun oproep op Facebook kregen ze veel reacties. "Vanochtend kwamen er kinderen langs die aangaven dat ze zelf ook dingen in het land hadden gelegd. Ze wisten waar, en zouden die spullen graag meenemen. Ze vertelden dat ze niet meer in het land mochten spelen van hun ouders. Juist daarom wil ik zo graag met de ouders in contact komen", zegt Ramona. "De kinderen zijn juist van harte welkom om te spelen in het land. Zolang ze alles maar achterlaten zoals het was."

Dammen

Dochter Ilse en Fien hielpen ook hard mee met opruimen. Ilse zegt: "Er lag vooral veel in het water. Daar hadden ze dammen mee gemaakt, met allemaal bladeren eroverheen, zodat ze naar het land konden lopen. Ze kunnen toch ook gewoon omlopen?" Dat er kinderen op het land spelen is volgens Sander en Ramona van alle jaren. "Dat komt ook doordat de nieuwbouw opschuift. Sinds de lockdown in maart, zag je dat kinderen van alles gingen bouwen. Vorig jaar met oogst waren we hekken kwijt. Die lagen halverwege het land. Als we die tegenkomen tijdens het grasmaaien, is dat niet best. Bovendien is het gevaarlijk, voor zowel mens als dier. "We hebben recent een koe verloren aan scherp. Vermalen ijzerstukjes en scherven komen via het eten in de maag van de koe terecht. Soms kan dat nog met een magneet eruit gehaald worden, maar bij deze koe was de schade al te groot. De volgende dag was ze er niet meer." Sander benadrukt dat dit niet per sé door de spullen hoeft te komen die in het veld liggen. "Scherp komt helaas wel vaker voor, maar meestal loopt dit gelukkig goed af. Ook zwerfafval - in algemene zin - is daarbij een probleem. Plastic zakken, blikjes enzovoorts. Dat treffen we altijd al aan, als we de boel nalopen en opruimen." Ook is er nog het gevaar dat koeien zomaar in een keer uit de wei kunnen verdwijnen. "Een kleine koe kan prima over de dam gaan. Dan staat er opeens een koe in de nieuwbouw. Dan komt de melk ineens heel dichtbij." "Een melkfabriek in de voortuin", grinnikt Ramona.

"Kijk, dit is onze mooie rommelmarkt", gebaart Sander, naar alle verzamelde spullen. Een oude melkkan, een trappetje. Waar komt het vandaan?" "He, dit kunnen we wel gebruiken", roept Ilse enthousiast. "Nee", zegt Sander. "Misschien komt iemand het nog halen."

Gras maaien

Ilse zegt trots tussen neus en lippen door: "Ik ga dit straks overnemen." Plannen voor de stal heeft ze ook al. "Ik ga een stuk van de stal verbouwen naar speeltuin, mét Skatebaan." "Dat had ze op Youtube gezien", lacht Sander. "Een soort eigen Monkeytown." Dan vervolgt hij op serieuzere toon. "Laat de kinderen maar spelen. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid maar neemt. Ouders moeten echt weten waar hun kind is. Als het gras gemaaid wordt, en kinderen spelen op het land, is dat erg gevaarlijk. Kinderen hebben totaal geen idee van de breedte van zo'n maaimachine. De laatste keer hebben we de machine moeten stopzetten, en de kinderen gemaand aan de kant te gaan. We kunnen nog zoveel spiegels aan de trekker hebben, een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat wil je niet op je geweten hebben."

Op Blokland 8 staan mooie dingen te gebeuren. Zo moeten er 42 walnotenbomen komen. "Aanstaande dinsdag is de vergunning hiervoor hopelijk rond. "We hebben al zeven kastanjes neergezet, en zullen nog eens zeventig bessenstruiken tussen de bomen door planten. De bomen leveren schaduw op voor onze koeien en hebben een positief effect op biodiversiteit en klimaat. Met de bomen zitten we te denken aan een systeem, waarbij mensen een boom kunnen adopteren voor een bepaald bedrag. Dan hebben ze recht op zoveel kilo van de oogst." Dit voorjaar zouden de eerste tien bomen de grond ingaan, en in het najaar de rest. "Daarbij kunnen we die handjes goed gebruiken", zegt Ramona. "Kom maar meehelpen, kinderen met ouders."

Sjoukje Dijkstra