<p pstyle="BODY">De toegang tot Linquenda met vrijwilliger Lia (van oorsprong Roemeense) en burgemeester De Vries.</p>

De toegang tot Linquenda met vrijwilliger Lia (van oorsprong Roemeense) en burgemeester De Vries.

(Aad Kuiper)

Burgemeester De Vries opent Linquenda

Stichting Linquenda, werd zaterdag 27 maart officieel geopend door burgemeester Danny de Vries en mevrouw Corrie van Ooijen. Het geheel was, zoals toegezegd, live te volgen. Op de avond van vrijdag 26 maart waren de vrijwilligers al op gepaste wijze bedankt voor hun inzet, want zonder hen zou het niet gelukt zijn.

Voorafgaand aan die opening wachtte een klein aantal gemondkapte genodigden op wat komen ging. Bestuursleden liepen af en aan om de laatste puntjes op de i's te zetten. Het geluid stond nog niet aan, dus was er alleen beeld om naar te kijken. Zo'n vijf minuten voor 10.00 uur arriveerde de burgemeester. Bestuursleden Marco Blankenburgh en Huub van Doorn zetten de microfoon nog even net iets beter. En na een warm welkom van Marco Blankenburgh aan alle aanwezigen, óók aan de thuiskijkers - in totaal een twintigtal, citeerde Marco in zijn inleiding uit het betreffende artikel in De IJsselbode met een toelichting over de 'Tweedehandswinkel voor kleding en meer'. Hij schetste vervolgens de vaak nog ellendige omstandigheden waaronder grote groepen in Roemenië moeten leven. Een heel belangrijke conclusie was dat armoede verlammend werkt, en daar wilden ze graag wat aan doen. Hij liet weten dat de mensen die geholpen werden niet alleen blij waren met de spullen die ze kregen, maar ook met de welgemeende aandacht uit Nederland. Blankenburgh bedankte uiteraard de vele vrijwilligers en benadrukte dat de winkel geen middel was, maar een doel om de mensen daar te kunnen helpen. Maar dat die winkel wel nodig was om dat doel te bereiken was helder en dus nodigde hij de burgemeester uit de winkel officieel te openen.

'Zo'n organisatie zou niet nodig moeten zijn'

Burgemeester De Vries zei over deze 'liefdevolle, gepassioneerde organisatie' als eerste: "Hoe mooi zou het zijn als een organisatie als deze niet meer nodig zou zijn …, maar dat is-ie wel." Hij prijsde zich gelukkig met het feit dat zoveel betrokken vrijwilligers zich voor Linquenda inzetten. Hij benadrukte dat nog steeds veel vooroordelen, onbegrip en discriminatie dáár, maar ook elders, een (te) grote rol spelen en pleitte hartgrondig voor een inclusievere samenleving. Ook vertelde hij een jaar of vijf geleden met een groep ondernemers in Roemenië geweest te zijn en o.a. geholpen had met het veiliger maken van de situatie rond een school. "En de warmte en de liefde die je dan terugkrijgt is heel bijzonder en ik snap dan ook het gevoel waarom deze stichting zich voor die mensen in Roemenië inzet." Hij liet weten ook onder de indruk te zijn van de bevlogenheid van de mensen hier.

Om deze opening daadwerkelijk te verrichten werd, in samenwerking met een van die bevlogen vrijwilligers, mevrouw Corrie van Ooijen, een van de mensen van eerste uur, de nieuwe winkel officieel ontsloten. Terwijl Corrie van Ooijen een lintje doorknipte, drukte De Vries op een knop om de toegang tot de winkel open te stellen. Na het beëindigen van de livestream volgde een eerder opgenomen filmpje van de nieuwe winkel met een zeer uitnodigend karakter. Voor wie het gemist heeft: de tien redenen waarom aan Stichting Linquenda bij te dragen en de winkel dus met een bezoek te vereren zijn te vinden in het artikel in De IJsselbode van de afgelopen week.

Aad Kuiper

Meer berichten