Don Janmaat en Jamie de Jong houden van horeca en gastvrijheid.
Don Janmaat en Jamie de Jong houden van horeca en gastvrijheid. Siem van der Burg

Broeck is klaar voor de start

Algemeen

De metamorfose van het voormalige Abrona pand aan de Broeckerstraat in Oudewater is volbracht. De nieuwe organisatie heeft gestalte gekregen. Eigenaren en medewerkers van Grand Café Hotel Broeck staan in de startblokken en kunnen niet wachten om te beginnen.

Proefdraaien

Wachten doen ze dan ook niet! Het proefdraaien is inmiddels begonnen. De eerste hotelgasten hebben al in de opgeknapte kamers overnacht. De keuken draait al op volle toeren (omdat 'ie ook wordt gebruikt voor het verzorgen van de catering van 'Don food & events' en de nieuwe bar is in gebruik genomen. Weliswaar vooral nog door de eigenaren zelf. Maar dat mag de pret en het trotse gevoel niet drukken.

De officiële start staat voor begin april gepland. "Tot die tijd zijn we aan het proefdraaien en ook bakken we de beroemde appeltaarten weer", zeggen Don Janmaat en Jamie de Jong. De coronasituatie heeft het starten wel wat gecompliceerder gemaakt en wat onvoorspelbaarder, maar aan de andere kant kunnen we daardoor wel heel gefaseerd opstarten. Als we direct vanaf het begin al het maximum aan hotelgasten (24 kamers voor ongeveer 52 gasten) zouden hebben en het Grand Café en de serre zouden vol zitten met ruim honderd gasten dan zouden we toch wel een forse uitdaging hebben. Een gefaseerde start komt ons eigenlijk ook wel prima uit".

Opening

Als corona geen roet in het eten gooit is Broeck vanaf april dus officieel open. Een feestelijke opening volgt later. Janmaat: "Wij houden van vieren, vieren met elkaar. Door dit hotel-restaurant, met een sociaal maatschappelijke impact, in Oudewater te behouden is iets bijzonders neergezet. Daar willen we uitgebreid bij stilstaan. Dat kan begin april nog niet, dus stellen we de feestelijkheden liever uit".

Metamorfose

Er is sinds de sleuteloverdracht op 23 december heel wat gebeurd. Om maar eens even wat grote zaken te noemen: de entrée is compleet op de schop gegaan, er is een aparte ingang voor het Grand Café Restaurant gecreëerd, de inrichting van het restaurantgedeelte en de serre is compleet vernieuwd en gemoderniseerd, er is een sfeervolle bar geplaatst, in de hotelkamers zijn de badkamers aangepakt, er zijn twee familiekamers gemaakt en in de keuken is het complete ventilatiesysteem aangepakt.

Prima sfeer

"Ondanks de grootte van het Grand Café en de serre zijn we er denk ik in geslaagd om een hele gezellige sfeer te creëren", zegt Jamie de Jong die de scepter zwaait over het Grand Café. "De reacties van de eerste gasten die we hadden zijn positief en onze vele Facebook- en Instagram-vrienden reageren ook allemaal erg enthousiast op wat we laten zien in onze 'vlogs'. Het hotelgedeelte is ook weer helemaal up-to-date", vult Jamie de Jong aan. We gaan alleen nog wat kleine dingen aan de inrichting veranderen, maar dan is ook daar alles klaar voor de start". We willen door de sfeer die we creëren, door de prijsstelling en onze aanpak een hele toegankelijke en bijzondere horecazaak neerzetten met uiteraard een bijzondere missie.

Horecazaak met een missie

"Broeck wil vooral een organisatie zijn met een maatschappelijk belang" benadrukt Don. "In eerste instantie hadden we het plan om samen met John Vork voor onze zorgtaken een aparte organisatie op te richten. Na goed overleg is er besloten om de krachten te bundelen met Stichting Zorg Oudewater (De Wulverhorst). Eva van de Wege coördineert de zorgbegeleiding. "We zijn in staat om leer-, werk- en dagbestedingsplekken te realiseren", zegt Eva. "We zorgen dat onze mensen werken en leren in een veilige en passende werkomgeving. We kijken vooral naar wat ze kunnen en willen en waar ze blij van worden. In onze regio zijn er veel mensen met een arbeidsbeperking die op zoek zijn naar een leuke, uitdagende en leerzame baan". Jamie de Jong vervolgt, "Broeck is ontstaan omdat wij van horeca en gastvrijheid houden, maar ook om deze groep verder te helpen en zich verder te kunnen ontwikkelen. Ons doel is om een springplank te zijn voor deze groep. Hoe tof zou het zijn als ze door kunnen groeien naar een andere of reguliere baan binnen Oudewater of elders".

Bij Broeck werken mensen met en zonder arbeidsbeperking. Volgens Don Janmaat is de bezetting voor de beginperiode inmiddels voor elkaar: “Van de voormalige 'Abronagangers' zijn er ongeveer tien die nu bij Broeck aan de slag gaan. Daarnaast zijn er nieuwe medewerkers aangenomen en zijn er praktijkstageplekken voor scholen. Uitbreiding van het aantal medewerkers zal plaatsvinden op basis van de snelheid waarmee we op volle kracht kunnen draaien.”

Succes verzekerd

Van de overtuiging en het enthousiasme van de eigenaren en de eerste medewerkers zal het succes niet afhangen. Dat zit wel gebeiteld. "We beschikken over de benodigde horeca-kennis en -ervaring om Broeck te exploiteren, brengen onze marketing op orde en krijgen voldoende steun vanuit De Wulverhorst voor de zorgaangelegenheden. Dankzij het initiatief van bevlogen ondernemers is dit project mogelijk gemaakt en zal het breed gedragen worden in de regio. Het is geweldig dat Broeck tot stand is gekomen. Broeck is er door, van en voor Oudewatenaren en haar bezoekers".

Contact

Kan je niet wachten en wil je mee proefdraaien bij Broeck dan kan dat dus nu al. Boeken kan via de geheel vernieuwde site www.broeckoudewater.nl. Daar zijn alle details te vinden over de mogelijkheden om te eten en drinken, iets te vieren, te vergaderen en de ambachtelijke producten (taart, fudge en koffie) te bestellen.

Ook is daar te zien hoe Broeck er nu uitziet in de fotogalerij. Broeck is ook te volgen op Facebook en Instagram. Grand Café en Hotel Broeck is te vinden aan de Broeckerstraat 20, 3421 BL Oudewater. Telefonisch bereikbaar op 0348-748494 en via de mail info@broeckoudewater.nl

Siem van der Burg

Afbeelding
Afbeelding