Debat

Oud rijmpje van Annie M.G. Schmidt:
Op de eerste dag van maart
bakt Oma Piep een appeltaart
appeltaart met krenten
vogeltjes in de lente
vogeltjes in de lindeboom
en Opa rookt een pijp.'

Breek vier eieren in een beslagkom, voeg er twee kopjes basterdsuiker en honderd gram gesmolten boter aan toe, het schraapsel van één vanillestokje, een brokje gist tussen duim en wijsvinger (of een half zakje Elzasser gist). Honderd gram melk of een beker yoghurt toevoegen, en twee maatscheppen bloem (tweehonderd gram, ongeveer) door de fijne zeef in het beslag strooien, en goed mengen.

Schil drie mooie appels en een peer, versnipper ze niet te fijn en voeg ze toe aan het beslag. Rustig omscheppen terwijl u er twee likeurglaasjes Calvados doorheen roert.

Stort het geheel in een koperen tulbandvorm die u van binnen goed met boter ingevet hebt. Laat het beslag 20 minuten rijzen, en bak de taart in 45 minuten in een steenoven na groot vuur.

Zo maakt de kok van de gravin van Vendeuvre (in Normandië, land van de appels) een appeltaart, en dat mag natuurlijk ook in een anti-aanbakvorm en een moderne oven. Vergeet de Calvados niet.

Vul een thermoskan met goede koffie, neem je kampeertafeltje, je taart en een paar koffiebekertjes mee, installeer je op de markt of aan een picknicktafel aan de Grote Gracht, en houd een mini-verkiezingsdebat met wie er zoal voorbij komt.

Veel plezier,
Otto Beaujon

Otto Beaujon

Meer berichten