Sjoukje Dijkstra

Lente!

Het kan dooien, het kan vriezen. Zo bleek maar weer dit weekend. Na een week ijs- en sneeuwpret, smolt de sneeuw langzaam maar zeker weg, en stegen temperaturen tot ongekende hoogten. Het voelt wederom als een cadeautje van boven.

We trokken er massaal op uit, gekleed in t-shirts en korte broeken, skeelerend, wandelend, fietsend - om te genieten in de gezonde buitenlucht. Ik hoop dat we dat deze week ook vooral blijven doen. Het is namelijk zo belangrijk. Genieten van die kleine dingen. Zeker nu negatieve berichten ons weer bereiken: een verlenging van de avondklok na 2 maart. Geen perspectief voor horeca, sportscholen, winkeliers. Je zou er somber van worden. Het is het laatste wat we willen.

De verkiezingen staan voor de deur. Zal het een keerpunt worden of meer van hetzelfde? De huidige demissionaire regering denkt het laatste, gezien Rutte het al heeft over dat we het maar moeten zien uit te zingen tot juni? Ondertussen heeft hij zichzelf geen een keer laten testen, want waarom zou je je laten testen als je gezond bent? Hij heeft gelijk. Maar waarom moeten er dan wel klassen in quarantaine als één persoon positief getest is? Waarom moeten gezonde kinderen (zonder symptomen) getest worden, want anders wordt de quarantaine (ook voor gezonde kinderen) gewoon nog eens verdubbeld. Ziet u de logica?

"Testen heeft geen zin als je gezond bent", zei meneer Rutte. Toch legt hij het aan anderen op. Regels worden massaal door politici en beleidsmakers aan de laars gelapt… Hugo de Jonge zonder mondkapje in een winkel, viroloog Marion Koopmans (OMT) handen schuddend en echt niet op anderhalve meter afstand in China. Wij staan erbij en kijken ernaar. Ik ben benieuwd hoe lang het nog gaat duren.

Ondertussen openen winkels in Klazienaveen en Stadskanaal binnenkort gewoon hun deuren. Het is pompen of verzuipen. Anders gaan ze failliet. Iemand zei: we moeten de verandering vooral in onszelf willen zoeken, en niet laten afhangen van de buitenwereld. Laat staan van onbetrouwbare politici. Willen wij die verandering dan zoeken en zijn?

De sneeuwklokjes en krokusjes, waarvan ik dacht dat ze de koude temperaturen niet zouden overleven, staken de kopjes dit weekend gewoon weer boven het gras uit. Hoopvol. De lente komt eraan!

Sjoukje Dijkstra

Sjoukje Dijkstra

Meer berichten