Afbeelding
Sjoukje Dijkstra

Montfoortenaar Robin van Lint is lijstduwer op plek 12 van de BoerBurgerBeweging

Algemeen

De afstand tussen de landelijke politiek, de grote steden en de buitengebieden is hem te groot. Daarom besloot Robin van Lint (25), fruitteler van beroep uit Montfoort, de politiek in te gaan. Hij is nu lijstduwer op plek 12 van de BoerBurgerBeweging (BBB), een politieke partij, die juist de afstand tussen politiek en burgers moet verkleinen.

In principe heeft hij het druk zat met zijn werk bij fruitbedrijf Van Lint. "Voor politiek maak je tijd. Drukke mensen kunnen altijd wel tijd maken", zegt hij met een knipoog. Desondanks geeft hij toe niet per sé politieke ambities te hebben. "Ik sta op de lijst om vooral de eerste vijf of zes personen de Tweede Kamer in te krijgen. "De mensen die op die plekken op de lijst staan, zijn volgens Robin allemaal geschikt om op die positie te zitten. "Het zijn mensen met werkervaring, burgers. Niet alleen uit de agrarische sector", benadrukt hij.

Hij geeft een kleine rondleiding over het bedrijfsterrein van Van Lint, terwijl hij vertelt over het bedrijf en zijn idealen. Voetstappen klinken knerpend in de sneeuw. De mist hangt laag boven de witte weilanden aan Blokland. Een haas maakt zich snel uit de voeten. "Ik ben van de derde generatie", aldus Robin. "MIjn opa heeft deze voorste schuur gebouwd. Hij is in die boerderij geboren", gebaart hij. "Toen was het nog een gemengd bedrijf met koeien. Nu zijn we gefocust op fruitteelt. Dat heeft mijn vader opgezet. Nu ben ik als derde generatie aan de beurt."

Net als andere boeren maakt ook hij zich zorgen over de toekomst, van zowel de agrarische sector als Nederland. "Die afstand waar ik het over had, geldt niet alleen voor boeren. Op gebied van klimaatbeleid en cultuur is het precies hetzelfde liedje: 40 procent van de cultuursubsidies blijft in Amsterdam. Nederland is veel groter dan dat. De focus ligt teveel op de Randstad. Plattelandssteden, zoals Montfoort - met een heel eigen (carnavals) cultuur en waarden en normen, worden bijkans vergeten. Montfoort is ook platteland. Het is mijn toekomst."

Boerenbelangen

Met trots vertelt Robin dat recent in het nieuws kwam dat de BoerBurgerBeweging de enige partij is die aansluit bij de boeren. "We zijn hiermee de politieke partij die het beste de boerenbelangen ondersteunt. Dat het landelijk nieuws is, komt goed uit, want alle aandacht is aandacht. Als nieuwe partij hebben we een kleiner budget. Er zijn partijen die er miljoenen doordraaien. Dat hebben wij niet. Wij moeten het hebben van de inzet van kandidaten, vrijwilligers en leden. Ik denk dat wij een goed sterk programma hebben, dat aansluit bij boeren en burgers. Daarmee krijg je vanzelf wel aandacht in de media."

Zou Robin toch met voorkeurstemmen de politiek in komen, dan moet de agenda radicaal om, zegt hij. Het zou ergens wel fantastisch zijn!" Vanuit een politieke functie zou hij zeker ook voor Montfoort op de bres willen staan. Hij wijst onder andere op de windmolens of zonnevelden, waar de BoerBurgerBeweging absoluut op tegen is. "Het is vernaggeling van het buitengebied. Van de week was ook in het nieuws dat Essent en Eneco groene stroom certificaten hebben verkocht aan Amazon. Dan wordt dus de in Nederland opgewekte groene stroom verkocht aan grote bedrijven. Zo worden wij natuurlijk nooit duurzaam."

Mocht met de komende verkiezingen geen politieke loopbaan voor hem zijn weggelegd, dan sluit hij niet uit dat hij de lokale politiek zal ingaan. "Ik denk wel dat we aansluiting kunnen vinden bij de lokale partijen. Als nieuwkomer zouden we dan best wel een nieuwe wind kunnen doen waaien. Dat zou wel mooi zijn."

Dat mensen sceptisch zijn, omdat er met de BBB weer een splinterpartij bijkomt, begrijpt hij wel. Maar vindt hij: "Je moet ergens beginnen. Ook de kleine partijen kunnen dingen op de agenda zetten. Kijk maar naar Partij voor de Dieren. Ze hebben maar een paar zetels, maar iedereen heeft van de partij en de standpunten gehoord. Wij kunnen dat ook. Alleen hebben wij dan precies de tegenovergestelde punten." Een van de redenen dat de BBB hem trekt, is dat de partij politiek niet ziet als doel op zich. "Het is overduidelijk een middel om een doel te bereiken. Dat is een groot verschil met veel partijen, waarbij mensen gaan voor het pluche. Bij ons zijn het allemaal ondernemers, mensen met een baan, carrière. Wij zien wat fout gaat in de maatschappij, en willen daar wat aan doen."

Plakbeleid

Zijn idealen kreeg hij al met de paplepel ingegoten. Ook zijn ouders zijn mensen die midden in de maatschappij staan. Zij geven ook aan erg trots te zijn op hun zoon. Frans van Lint zegt het prachtig te vinden om te zien: "Heel veel mensen zijn zo passief. Ze hebben wel een mening, maar zeggen niks, maar blijven voor de tv te hangen. Dan komen nergens meer, en vinden ze het gek dat ze geestelijk in de war raken. Ga eruit. Kom een bakje doen bij de IJsvereniging. Dan kom je ergens", lacht hij. Op deze prachtige winterdag is Frans druk bezig met snoeien. Hij gaat er maar snel weer mee verder. "Op zo'n dag is het geen straf te werken, en buiten te zijn." Dat beaamt Robin, die er ook veel op uit moet. Vandaag gaat hij ook bellen met gemeenten betreffende hun plakbeleid. Het duurt soms lang voor hij een reactie krijgt. Die gemeentes moeten na gebeld worden. "Soms plakken ze zelf en hoeven wij alleen een digitaal bestand aan te leveren. Bij andere gemeenten moeten we het zelf doen." Voor hij gaat, laat hij nog even zien, waar de peren liggen opgeslagen. Ook alle machines zijn met de vorst naar binnen gegaan. Die staan daar te wachten tot het seizoen weer gaat beginnen. Als het plukseizoen eenmaal daar is komen er zo'n 25 tot 30 plukkers werken. De helft daarvan komt volgens Robin uit Montfoort. Op die manier wil het bedrijf ook graag lokaal een maatschappelijk belang dienen. "We leveren ook lokaal onze appels", aldus Robin. "Koffie?", vraagt hij. Voordat hij zijn dag begint, moet hij toch altijd even een bakkie doen. "Dan kunnen we weer fris aan de dag beginnen."

Sjoukje Dijkstra