Geen ruimte voor maatwerk winkeliers
<p pstyle="BODY">Buitenverkoop van bloemen in Haastrecht.</p>

Buitenverkoop van bloemen in Haastrecht.

(Cees Reichard)

Geen ruimte voor maatwerk winkeliers

Het college B en W van de Krimpenerwaard zegt dat er in de huidige, harde lockdown geen ruimte is voor verschillende aanpakken en maatwerk voor winkeliers die gedwongen zijn te sluiten. Zij stelt dat 'De Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19' sinds 1 december 2020 geldt en een looptijd van drie maanden heeft. En deze maatregelen werken door in de veiligheidsregio en de gemeenten. Dit antwoordt het college B en W op vragen van raadslid Kees Larooij (CDA) die om maatwerk vraagt voor winkeliers met als doel het contact tussen winkel en klant te bevorderen.

Het college: "Alleen winkels die essentieel zijn blijven open. Winkels die moeten sluiten, mogen geen afhaalfunctie inrichten. Wel mogen zij hun producten bezorgen. Er worden in de richtlijnen van de Rijksoverheid specifieke situaties genoemd, zoals de buitenverkoop voor bloemen en bouwmarkten die open mogen zijn voor het afhalen van bestellingen."

Om het contact tussen winkel en klant te stimuleren heeft de gemeente, in samenspraak met winkeliersverenigingen, een campagne uitgezet om op een veilige manier lokaal kopen te stimuleren. De campagne volgt de richtlijnen van de Rijksoverheid en stimuleert dus op dit moment het digitaal lokaal kopen om zo gebruik te maken van de verantwoorde mogelijkheden die er zijn, welke in de harde lockdown beperkt zijn.

Landelijk aankaarten

In december heeft Larooij contact opgenomen met Joba van den Berg, 2e-kamer fractiewoordvoerder van het CDA. Hij heeft haar gevraagd om te zien of er mogelijkheden zijn om dit landelijk aan te kaarten. Hij is van mening dat het mooi zou zijn om alle winkels de gelegenheid te geven open te gaan: met een afgesproken tijdslot. Voor kleding en schoenen is dit volgens hem prima te doen. Van den Berg zag het niet zitten om acuut deze lijn te volgen omdat dit tot verwarring zou leiden. Verdere acties zijn tot op heden uitgebleven.

Commissievergadering

In de vanavond gehouden commissievergadering zal Larooij dit onderwerp opnieuw ter sprake brengen. Hij wil bij de andere partijen nagaan hoe zij dit zien en of men gezamenlijk een signaal als gemeente kunnen afgeven naar de landelijke politiek. Dit zou met een brief kunnen of dat de burgemeester dit onderwerp ter sprake brengt in het overleg met de burgemeesters in de veiligheidsregio. Het doel van Larooij is om op een intelligente manier 'dat' te doen wat kan. En hiermee het maatschappelijk leven zo veel mogelijk doorgang te laten vinden zonder groter risico op verspreiding van corona.

Cees Reichard

Meer berichten