<p pstyle="BODY">De politie verricht onderzoek op plaats delict.</p>

De politie verricht onderzoek op plaats delict.

Justin Egberts (Egberts Media).

Montfoort opgeschud door steekincident; 16-jarig meisje levensgevaarlijk gewond

Afgelopen zondag was Montfoort in de ban van een steekincident dat zaterdagnacht plaatsvond aan de Wederiksingel. Op straat stonden groepjes mensen die, zichtbaar aangeslagen, met elkaar praatten over het gebeurde van de nacht ervoor. "Ik hoorde gillen", aldus een omwonende. "Ik zag de ambulance", aldus een ander. "Ik werd wakker van de helikopter."

Stukje bij beetje sijpelde er - onder andere via landelijke media - meer informatie naar buiten: Een meisje van 16 jaar uit IJsselstein was omstreeks 01.00 uur van haar fiets getrokken en tot drie keer gestoken met een mes. In haar rug, haar buik en haar been. Zij was in Montfoort onderweg met een vriendin; die laatste wist weg te komen, toen de messensteker ook haar achterna ging.

Een getuige vertelt dat hij kwam aanrijden, toen het net gebeurd was. Hij dacht in de eerste instantie dat er een ongeluk gebeurd was. "Er stonden twee auto's, en ik zag een meisje met een fiets in de berm liggen. Ik meende dat ze was aangereden. Ik ben uitgestapt om te vragen of er hulp nodig was. De ambulancedienst was al op de hoogte gesteld. Er waren al twee mannen en een vrouw bij. Ze vroegen me of ik een deken had, want het was natuurlijk koud. De meneer die bij haar stond heb ik nog even gesproken. Hij vertelde hoe hij aan kwam rijden en dat het meisje naar hem zwaaide.

Hij had in eerste instantie nog gedacht dat het om een dronken meisje ging, maar ze zei dat ze gestoken was. Hij geloofde haar niet, tot ze haar shirt omhoogtrok. Overal was bloed. De politie was binnen tien minuten ter plekke met drie auto's, ambulance, politie- en traumahelikopter. Ik hoorde dat ze de verdachte snel te pakken hebben gekregen, en dat ze hem in de auto hadden gezet. Zelf ben ik niet naar het meisje toegelopen. Ik hoefde het niet te zien. Het zal je eigen dochter zijn."

Mijn maag draait er van om

De getuige hoeft ook liever niet met naam en toenaam in de krant; wel wil hij vertellen dat hij vlak in de buurt woont bij het plaats delict. "Het is hetzelfde rondje dat mijn partner en ik geregeld lopen met de hond. Je zult daar net lopen, of in het park. Mijn maag draait er van om. Dan zie je zo'n meisje liggen. De ouders zijn natuurlijk op dat moment nog compleet in onwetendheid. Ik kom zelf uit Nieuwegein; daar zijn dit soort dingen veel normaler dan hier… Dat soort dingen horen hier in Montfoort niet te gebeuren!" Die horen natuurlijk nergens te gebeuren!

Kelly Ruygrok, een benedenbuurvrouw van de vermeende dader reageert geschokt… Ook zij hoorde het gillen op straat. Ze keek er niet echt van op, want op een zaterdagavond wordt er wel vaker gegild. Zij en haar vriend lagen net in bed, toen ze gestommel in het trappenhuis hoorden, gevolgd door een gil op straat. "Pas toen de hulpdiensten kwamen, gingen we even kijken wat er aan de hand was. De slippers van de bovenbuurman stonden in het portiek. Hij was blijkbaar naar beneden gerend. Toen we boven gingen kijken, bleek dat zijn deur gewoon open stond. Ik dacht in het begin nog dat hij misschien wel had willen helpen en daarom weg was. Maar waarom was hij nu dan nog niet terug?" Dat juist haar bovenbuurman een verdachte zou zijn in deze zaak, wil en kan ze maar niet geloven. "Een jaar geleden hoorden we dat er een alleenstaande vluchteling boven ons zou komen wonen. Hij kwam zich toen netjes voorstellen in het Engels. Hij kwam over als een hele sympathieke man. Verder heb ik hem niet echt gesproken. We groetten elkaar, maar meer niet. Als hij echt degene is die dit gedaan heeft, dan had ik dat absoluut niet zien aankomen."

Ze is er nog steeds ondersteboven van: "Ik wil altijd iedereen een kans gunnen. Ik vind dit dan ook helemaal niet fijn. Het komt zo wel heel dichtbij. Dat is heel beangstigend. Wat als ik net daar had gestaan? De politie heeft nog niks bevestigd", vertelt ze. "Ik weet dat de vriendin van het slachtoffer is weggefietst, en die heeft een signalement doorgegeven. Er is iemand aangehouden van 35 jaar…" Slapen deden zij en haar vriend zaterdagnacht nauwelijks nog. "Je gaat toch allemaal scenario's bedenken. Wat als ik hem was tegengekomen of mijn vriend of mijn buurvrouw…"

Ook eerdergenoemde getuige geeft aan dat het moeilijk was daarna de slaap te vatten. "Ik was vooral misselijk. Je leeft gewoon mee. Dat meisje kan er niks aan doen. Nu ligt ze in coma in het ziekenhuis, ze moet blijkbaar haar nier missen en haar lever schijnt beschadigd te zijn. Zij heeft er niet om gevraagd. Gelukkig is die kerel snel ingerekend. Ik heb gehoord dat hij niet meewerkte en het met getrokken wapen moest. Alles werd vrij snel afgezet, zodat iedereen op afstand kon worden gehouden. De politie zelf heeft supersnel gehandeld. Groot respect hoe snel de hulpdiensten ter plekke waren en hun werk deden. Ik denk dat het minutenwerk was voor ze de dader te pakken hadden." Hij vindt het bizar te horen dat de verdachte - naar verluidt - bekend stond als iemand met problemen. "Waarom dan zo iemand hier plaatsen, in zo'n wijk, met gezinnen? Daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Dit was geen willekeurige actie van deze vent. Er was ook een ander stel dat hij achterna heeft gezeten met zijn mes. Hij was echt op pad om mensen pijn te doen." Dat hij zo snel gepakt is, stelt hem wel gerust, maar vertrouwen in het Nederlands rechtssysteem heeft hij niet. "Het is nog maar de vraag of hij een gerechte straf krijgt. Een tijdje geleden reed een dronken Roemeense bestuurder een jongetje van vier dood. Hij kwam er vanaf met een taakstraf. Veel vertrouwen heb ik er dus niet in."

In facebookgroep 'Je bent een Montfoortenaar' werd met gemengde emoties op het bericht gereageerd. Bezorgde inwoner Simon Doesburg riep op tot vreedzaam protest, met inachtneming van de coronamaatregelen: "Ikzelf en met mij vele anderen maken ons zorgen als het gaat om de veiligheid in onze prachtige stad. Mensen willen het probleem niet zien of er wordt weggekeken. Feit is echter dat in bepaalde delen van Montfoort enkele statushouders voor veel overlast zorgen." Hij - en andere Montfoortenaren - wijten dit aan het plaatsingsbeleid van sociale woningverhuurder GroenWest: "Zo zijn er bepaalde wijken waar een paar (jonge) statushouders zorgen voor intimidatie naar bewoners toe. Soms zijn er zelfs bedreigingen voorgevallen. Het verschrikkelijke incident van gisteren is de druppel geweest die de emmer heeft doen overlopen. Genoeg is genoeg!" Ook op een facebookbericht van burgemeester Petra van Hartskamp, waarin zij een oproep deed om niet te speculeren over het incident, werd fel gereageerd. In haar bericht liet zij weten intens mee te leven met het slachtoffer en haar familie en riep zij op om 'terughoudend te zijn als het gaat om speculeren over aspecten van het incident uit respect naar het slachtoffer en haar familie'. "Lekker blijven wegkijken", reageerde de een. "Wie weet komt hij terug. Dan mogen wij met angst leven", aldus een ander. "Onze wens is dan ook dat deze man per direct uit zijn huis verwijderd wordt", aldus Doesburg. "We maken ons grote zorgen over de veiligheid en leefbaarheid in Montfoort."

Vragen aan het college

Lokaal Montfoort reageerde direct zondag al met een persmededeling, waarin fractievoorzitter Rob Jonkers liet weten dat de fractie 'een toenemende trend van onveiligheid binnen de gemeente' constateert. "Daarom verzoeken wij de verantwoordelijk portefeuillehouder openbare orde en veiligheid de gemeenteraad uitgebreid te informeren over dit incident en het verband wat wij zien met eerdere incidenten. Gezien deze trend wensen wij als fractie dit onderwerp zo snel mogelijk op de commissie- en raadsagenda te zetten. Wat ons betreft op de vergadercyclus van januari, gezien de magere agenda en de urgentie."

Meer berichten