Elsbeth van Meijeren voor de ingang van de boerderij.
Elsbeth van Meijeren voor de ingang van de boerderij. Cees Reichard

Verse Tante Door kipproducten verkrijgbaar bij Boerderij van Meijeren

Algemeen

Wie van een lekker stukje kip kan genieten kan zeer hiervoor zeker bij Willem en Elsbeth van Meijeren aan de Provincialeweg West in Haastrecht terecht. Sinds kort verkopen zij kipproducten van Tante Door. Verse kip uit de polder en van eigen boerderij. Wat wil je nog meer. In de mooie winkelstal kan je uit een gekoelde automaat uit een ruim aanbod kiezen.

Willem van Meijeren vertelt dat hij altijd huisverkoop had willen doen, iets verkopen wat je zelf produceert. “Je gaat zoeken en kijken wat je mogelijkheden zijn. Melktap wilde ik niet, daar zijn er al zo veel van. Je wilt toch iets aparts. En dan blijft voor mij de kip over. Je ziet dat de verkoop via de automaat het meest praktische is. Je hoeft er niet bij te zijn. Je moet het een paar keer per dag bijvullen en dan ben je klaar.”

Gemengd boerenbedrijf

Willem heeft met zijn vrouw Elsbeth een gemengd boerenbedrijf met 14.000 Tante Door kippen en 110 melkkoeien met bijbehorend jongvee. In oktober 2018 hebben zij dit bedrijf overgenomen van de ouders van Willem. “Mijn opa en oma zijn begonnen met het houden van kippen op een zoldertje in de stal. Dit hebben mijn ouders rond 1970 uitgebreid met een kuikenstal. De huidige stal dateert van 1995. Door middel van nieuwe dakramen en 2 grote kijkramen in de deuren is de stal nu geschikt voor het Tante Door concept. In 2019 zijn de eerste Tante Door kuikens bij ons gekomen. Het zijn sterke en vitale kuikens die wij hier een goed leven geven. We werken er met veel plezier aan om de consument een goed product te leveren”, aldus Willem.

Natuurlijk dag- en nachtritme

Tante Door is een product van Veldhoven Kipproducten uit Zevenhuizen. De kip groeit op in een ruime stal en de boer laat haar in alle rust groeien. Door de ramen en deuren in de stal heeft zij een natuurlijk dag- en nachtritme en gaat dan ook rusten zodra de avond valt.

De moederdieren van Tante Door leggen de eieren en voor het uitbroeden gaan deze naar de broederij. Na ongeveer 21 dagen komen deze uit. Als eendagskuikens komen zij naar Willem en Elsbeth. De eerste drie weken, als Tante Door nog een klein kuikentje is, worden de stallen aangepast met verwarming en speciaal kuikenvoer. Dit zorgt voor optimale omstandigheden voor de groei van de kuikens. De hele dag beschikken de kippen over vers water dat stroomt.

Voeding en antibiotica

De voeding is plantaardig en bestaat uit verschillende soorten granen zoals: tarwe, maïs en haver, hier worden nog mineralen, vitaminen en soja aan toegevoegd.

Groeibevorderaars zijn wettelijk verboden en krijgt Tante Door dus niet toegediend. “Wij zijn het eerste pluimveeconcept in Nederland dat volledig is overgestapt op volledig coccidiostaticum vrij voer. En dat is uniek”, vertelt Willem vol trots. “Coccidiose is namelijk een wereldwijd voorkomende pluimveeziekte. Men kan er 100% zeker van zijn dat bij ons het vlees van Tante Door kippen altijd antibiotica vrij is. ”

Welzijn van de kip

Bij het transport en de verwerking van Tante Door wordt rekening gehouden met het welzijn van de kip. Er is minimaal transport nodig waardoor er minder stresshormoon wordt aangemaakt. De kip wordt met de hand gevangen en vervolgens op ambachtelijke wijze geslacht. Dit gebeurt niet hier, maar elders. Er wordt gewerkt met apparatuur waar zo min mogelijk water aan te pas komt. Hierdoor blijft het vlees mals wat een stevige ‘bite’ geeft na bereiding. Het vlees wordt vacuüm verpakt en is 7 dagen houdbaar. Zo kan de consument genieten van een heerlijk stukje kip.

Afgelopen donderdag zijn er volgens planning kippen geslacht. Door de vogelgriep is er een vervoersverbod en mogen geen nieuwe kuikens aangeleverd worden. Dit betekent helaas even een lege stal.

Openingstijden zijn dagelijks van 07.00 tot 21.00 uur, maar niet op zondag. Op de website www.boerderijvanmeijeren.nl vindt u alle informatie en kunt u een kijkje gaan nemen in de ruime stallen aan de Provincialeweg. Men wordt verzocht hiervoor van te voren een afspraak te maken via info@boerderijvanmeijeren.nl

Cees Reichard

De kuikens hebben volop ruimte in de stal.
Afbeelding
Kent u een sterke powervrouw 1 uur geleden
Afbeelding
Bij WDS moet je wel op tijd komen 2 uur geleden
Een oorkonde voor Huib Dolleman en Ties Bode uitgereiktdoor de wethouder van Sneek.Beide mannen gewoon in 'werkkleding'.
Wat je biedt moet je betalen (2) 20 uur geleden
Afbeelding
Aan gene zijde 4 mrt, 12:00
Afbeelding
Orde op zaken! 3 mrt, 17:00
Afbeelding
Nieuwe openingstijden Bibliotheek Linschoten 3 mrt, 12:00
Afbeelding
Renovatie bedieningsgebouwtje Cosijnbrug in Oudewater 2 mrt, 17:00
Afbeelding
Collectanten gezocht voor Amnesty 2 mrt, 12:00