Afbeelding

Motie van treurnis

Algemeen

Er hing een zware wolk boven de behandeling van de najaarsnota en de begroting 2021 in de gemeente Montfoort. Al voor de zomer was duidelijk dat het heel moeilijk zou worden om voor 2021 met een sluitende begroting te komen. In de zomer ging een werkgroep samengesteld uit alle partijen aan de slag om te bekijken waar geschrapt kon worden en waar eventueel de inkomsten zouden kunnen worden verhoogd.

Najaarsnota

In afwijking van de begroting 2020 die sloot met een tekort van 200.000 is het tekort inmiddels opgelopen naar meer dan een miljoen. De niet-coalitiepartijen (LM, CU, SGP en CDA) dienden daarom een amendement in om te komen tot een 'uitgavenstop' voor de rest van dit begrotingsjaar. Overschrijdingen werden veroorzaakt door de tegenvallende kosten van de restauratie van het Oude Stadhuis, kunstgrasvelden en de aanschaf van een kraan. Na enige discussie bleek het te gaan om een stop op 'nieuwe uitgaven', niet al in de begroting opgenomen. En het opstellen van een risico-analyse. Van Eijk (CDA) vroeg zich af waarom de raad te laat is geïnformeerd over een aantal van die onderwerpen. Ook Jonkers (LM) vond dat de raad beter geïnformeerd had moeten worden en niet via raadsinformatiebrieven. Hij was van mening dat bij budgetoverschrijding er altijd een raadsvoorstel moet komen.

Wethouder Van Wiggen was van mening dat de Planning en Control cyclus nauwkeurig is gevolgd en bij voorjaarsnota al was gemeld dat er een tekort van meer dan een miljoen aan zat te komen. Ook hem was de 'uitgavenstop' niet helemaal duidelijk. De aanschaf van de kraan stond al op de begroting van 2018.

Een risico-analyse leek hem overbodig. Het amendement werd door hem ontraden, omdat het jaar nog maar 5 weken duurt en een extra belasting van het ambtelijk apparaat hem niet wenselijk leek. Hij verdedigde de raadsinformatiebrieven.

Van Eijk (CDA) vond de beantwoording onvoldoende en diende een motie van treurnis in vanwege het in zijn ogen niet functionerende proces bij overschrijding of extra uitgaven. De coalitie was het hier niet mee eens, wethouder van Wiggen voelde zich geraakt door die motie.

Het amendement werd met 5 stemmen voor en 9 stemmen tegen verworpen. De najaarsnota werd met algemene stemmen aangenomen en vastgesteld.

De motie van treurnis werd verworpen met vier stemmen (CDA, CU, LM en SGP) voor en 10 stemmen tegen.

Trudie Scherpenzeel

Afbeelding
Paasconcert in Benschop 1 uur geleden
Detail van de onderwijstentoonstelling in het Stadsmuseum.
Stadsmuseum opent nieuwe expositie 3 uur geleden
Een volle zaal met veel belangstellenden op de 'publieke tribune'.
Raadsinformatieavond over 't Bakkershuis trekt volle zaal 5 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Paaswake 6 uur geleden
Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 19 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 20 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 21 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 22 uur geleden