Afbeelding

Gemeentelijke herindeling?

Algemeen

De behandeling van de begroting van de gemeente Montfoort werd over twee avonden uitgesmeerd. Wethouder van Wiggen had de week daarvoor al meegedeeld dat hij een gesprek had gehad met de gedeputeerde en dat er aan ondertoezichtstelling van de provincie niet valt te ontkomen. Coalitie en oppositie hadden de tijd tot de behandeling van de begroting zeer verschillend besteed. De coalitie diende een motie in om een onderzoek te doen naar een mogelijke gemeentelijke herindeling tot een gemeente met meer dan 100.000 inwoners. De oppositie diende een tegenbegroting in.

Gemeentelijke herindeling

Voor alle duidelijkheid: de coalitie is niet voor gemeentelijke herindeling, maar als er onder de nieuwe regering geen grotere stabiliteit komt en een einde aan de kortingen op het gemeentefonds voor kleine gemeenten, dan moet er een plan B zijn. Andriessen (VVD) herhaalde dat het nu de tijd is om de eigen partijen op landelijk niveau te beïnvloeden om een einde te maken aan de opschalingskorting, die kleine gemeenten in de greep houdt. Wat de coalitie niet wilde is de gemeente kapot bezuinigen. Vandaar de opdracht tot het ontwikkelen van een alternatief, mocht de nieuwe landelijke coalitie voortgaan op de weg van het kapot bezuinigen van vooral kleinere gemeenten.

Wel bezuinigen, geen gemeentelijke herindeling

De oppositie gooide het over een andere boeg en had in een week tijd een alternatieve begroting opgesteld, waarover u vorige week in De IJsselbode al een groot artikel heeft kunnen lezen. De oppositie wilde geen preventief toezicht en wil het heft in eigen handen houden. Om preventief toezicht te voorkomen moet een gemeente over vier jaren een sluitende begroting indienen en dat mag niet gefinancierd worden met 'incidenteel' geld.

Zowel de voorliggende begroting van het college als de alternatieve voldeden daar niet aan, zodat provinciaal toezicht onontkoombaar is.

Verder lagen er maar liefst 9 amendementen en 12 moties ter tafel. In het kader van dit verslag is het niet mogelijk om aan al deze verschillende onderwerpen apart aandacht te besteden. De eerste termijn van de raad duurde op maandagavond tot na elf uur, waarop de burgemeester een schorsing aankondigde tot de volgende avond om het college de kans te geven op alle ingediende voorstellen te reageren. Ook toen was er nog drie uur vergaderen voor nodig om tot de afrondende stemmingen te komen. Volstaat te zeggen dat de beleidsarme begroting van het college: dat wil zeggen alleen dingen die wettelijk moeten en waarvoor al verplichtingen zijn aangegaan werd aangenomen. De alternatieve begroting, die als amendement was ingediend, werd verworpen. Beide in de stemverhouding coalitie tegen, oppositie voor. Ook de motie van de coalitie over het instellen van een onderzoek naar gemeentelijke herindeling naar een gemeente met meer dan 100.000 inwoners werd aangenomen met dezelfde stemverhoudingen.

De overige moties en amendementen en hun lot kunt u nalezen op de site https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/Montfoort/0690536a-466a-4bbd-9fa7-92ff152e61ec.
Voor vooral verenigingen en maatschappelijke instellingen van harte aanbevolen.

Trudie Scherpenzeel

Team Puzzelpoezen.
Puzzelkampioenschap in Dorpshuis De Vaart 1 uur geleden
Afbeelding
Bianca Tettero en de ReadShop 2 uur geleden
Suzanne Pruijssers vertelt de vele aanwezigen over de Palliatieve zorg.
Zorg rondom levenseinde bespreekbaar maken 3 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 4 uur geleden
Afbeelding
Open Dag bij SVO met Christian Haasjes 4 uur geleden
Afbeelding
Boomband spijkeren 7 uur geleden
Afbeelding
Kruiswegviering 9 uur geleden
Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 12 uur geleden