In het nieuwe onderkomen: Frank Mulder, Anton van Hemert, Henny van den Heuvel en Arie van der Stoep.
In het nieuwe onderkomen: Frank Mulder, Anton van Hemert, Henny van den Heuvel en Arie van der Stoep.

B.C. Heksentoer draait op volle toeren in nieuw onderkomen

Een geluk bij een ongeluk, noemt Arie van der Stoep het. De voorzitter van B.C. Heksentoer, de Oudewaterse bridgeclub, had het de laatste jaren niet eenvoudig met de huur van de grote zaal en de catering in De Klepper - er moest nogal wat overlegd worden en over de toekomst hing een dikke mist. En toen kwam het coronavirus er begin maart nog een schepje bovenop doen: er mocht niet meer gebridged worden. Maar, terwijl heel veel bridgeclubs in Nederland hun speellokalen nog niet opnieuw hebben opengesteld, heeft Heksentoer, dankzij toeval en zeker dankzij o.a. Anton van Hemert, een riant nieuw onderkomen gevonden in sporthal De Noort Syde en draait alles weer als vanouds.

De gemeente Oudewater had bij monde van Carolien Bos met alle verenigingen die een vast plekje in De Klepper hadden, regelmatig contact over de toekomst van het voormalige patronaatsgebouw, dat enig onderhoud behoeft en waar de huiskamer van de stad wellicht gerealiseerd zou worden. B.C. Heksentoer had daar geen vaste ruimte, maar huurde wekelijks de grote zaal en maakte gebruik van de catering die gedurende de laatste jaren uitstekend georganiseerd werd door Anton van Hemert, die ook sportbar Overtime in De Noort Syde uitbaat. De gemeente was wel positief bezig, vertelde Arie van der Stoep, maar kon geen uitsluitsel geven over hoe het verder met de Klepper zou gaan en kwam in verband met die toekomst en de coronaperikelen op een gegeven moment dit voorjaar met de mededeling dat er 'tot nader order geen gebruik gemaakt kon worden van de grote zaal'. Het contract van Anton van Hemert, wat betreft de catering voor de Klepper, vertelde Van der Stoep, was in maart al beëindigd en de bridgeclub had die met kunst-en-vliegwerk doorgang kunnen laten vinden, dankzij de bereidwillige hulp van Van Hemert. Het bestuur van Heksentoer heeft allerlei mogelijkheden overwogen om te kunnen gaan bridgen zodra het coronaproof weer zou mogen en kunnen. Ze gingen op zoek naar andere locaties in Oudewater, maar aan de meeste ruimten kleefden bezwaren totdat … heel toevallig rond die tijd het bestuur van squashvereniging Boast Inn '92 te kennen gaf had gegeven dat die sportvereniging ophield te bestaan. Ondanks verwoede pogingen van het bestuur van de stichting Sporthal Oudewater een voldoende aantal mensen te interesseren om te blijven squashen, kwamen er te weinig mensen op af om die sportvoorziening in stand te houden. Zodoende kwamen de squashbanen vrij in Sporthal De Noort Syde.

Bridgeparadijs

Aansluitend kreeg Anton van Hemert toestemming om de banen te veranderen in bridgeruimten en het bestuur van Heksentoer stond bij het resultaat van die verbouwing enige tijd stil van verbazing: "Anton heeft het geweldig gedaan. We kunnen in drie ruimten bridgen en kunnen met maximaal 24 mensen in een grote hoge ruimte zitten, die goed geventileerd wordt, dus er is plaats voor in totaal 72 mensen. De tafels zijn zo groot dat je gemakkelijk anderhalve meter uit elkaar kunt zitten en er staan natuurlijk reinigingsmiddelen klaar. Zo zijn er nog meer afspraken gemaakt die goed gecommuniceerd zijn met de leden, die zich er keurig aan houden. De koffie en de drankjes worden aan de tafels gebracht, dus er is heel weinig geloop. We hebben nu een aantal malen gebridged en het loopt allemaal gesmeerd. We zijn als bestuur bijzonder tevreden."

Bridgelessen gaan ook weer van start

De voorzitter van B.C. Heksentoer vindt het spel zo leuk dat hij het iedereen wel wil leren. Daarom ook biedt hij op persoonlijke titel al sinds begin 2017 bridgelessen aan. Bij elkaar heeft Arie van der Stoep al zo'n veertig deelnemers gehad waarvan er een flink aantal ook lid geworden is van de Oudewaterse bridgeclub. Tot nu toe vonden zowel de basis-, als vervolgcursussen plaats in het Cultuurhuis, maar, zoals het er nu naar uitziet, worden die lessen ook verplaatst naar sporthal De Noort Syde. Wie meer wil weten over de bridgeclub kan terecht op hun website, www.nbbclubsites.nl en dan uiteraard de plaatsnaam invullen, want in Oudewater is er slechts één bridgeclub actief. Wie nog aan wil sluiten bij de bridgecursus voor gevorderden die binnenkort van start gaat, kan daarvoor kijken op https://bridgeninoudewater.jimdofree.com

Aad Kuiper

Meer berichten