Blik op ... Tablet

Sinds een jaar of zes heb ik een tablet. Hoe ik vroeger overleefde zonder zo'n ding is mij inmiddels een gloeiend raadsel. Ik gebruik hem als E-reader en sinds ik hem aanschafte heb ik geen papieren boek meer gekocht. Dat deed ik vroeger met grote regelmaat en als je mij in een boekwinkel losliet kwam ik er in de volgende uren voorlopig niet uit. Broese en Kemink in Utrecht was favoriet, maar ook De Slegte. Maar, hoewel ik niet minder ben gaan lezen: sinds de aanschaf van die tablet ben ik niet meer in een boekwinkel geweest. De grote boekwinkel op internet heeft de fysieke boekwinkel vervangen en ik download naar hartenlust uit een oneindig aanbod. Er staan inmiddels meer dan honderd boeken op mijn tablet. Toen ik verhuisde van groot naar klein heb ik honderden papieren boeken gedoneerd aan de rommelmarkt van de St. Franciscuskerk en sindsdien alleen nog digitale boeken aangeschaft. Dat scheelt papier en ook nog geld, want ze zijn veel goedkoper dan boeken van papier. De tablet gaat 's avonds mee naar bed en liggend op mijn buik lees ik elke avond minstens een uur (en als het een spannend boek is wel langer ook).


Er zit een batterij in zo'n tablet en die kun je opladen. Maar zoals dat gaat met een batterij: uiteindelijk is 'ie op. Vorige week laadde hij maar zeer langzaam meer op. Dan kun je twee dingen doen: een nieuwe tablet aanschaffen of een nieuwe batterij erin zetten. Aangezien het apparaat het verder prima doet en ik niet van het weggooien ben als dat niet nodig is, koos ik voor de tweede oplossing. Dus snel een nieuwe batterij besteld op internet, compleet met een setje gereedschap waarmee je de tablet open kun maken en die nieuwe batterij er in kunt zetten. Aangemoedigd door het feit dat mijn zus, die niet zo a-technisch is als ik, dat ook al een keer had gedaan.

Ook op internet: een filmpje over hoe je een batterij van een tablet kunt vervangen. Dat moet toch lukken dan, zou je denken.

Het bleek grove zelfoverschatting. Na een uur gepiel om het ding überhaupt open te krijgen heb ik dus volgens de instructies die batterij vervangen. Ik ben geen van de microscopisch kleine schroefjes kwijtgeraakt, heb alles volgens de instructies weer aangesloten, de tablet weer dichtgemaakt en verwachtingsvol aangesloten op de stroom. Nee dus. Het scherm flikkert en ik kan zien dat 'ie graag wil opladen, maar hij doet het dus niet. Vandaag ga ik dus maar naar de winkel waar ik mijn tablet heb gekocht in de hoop dat ik niet iets heb vernield wat niet meer te herstellen is. Het is prachtig, al die apparaten, maar alleen als ze het doen. En als dat niet het geval is ben ik volslagen hulpeloos.

Trudie Scherpenzeel

Meer berichten