Vrijwilliger Marco Blankenburgh in de winkel van Linquenda op de bovenverdieping van een bedrijvengebouw aan de Wilgenweg 15a.
Vrijwilliger Marco Blankenburgh in de winkel van Linquenda op de bovenverdieping van een bedrijvengebouw aan de Wilgenweg 15a. Ellen van Leeuwen

Voedselactie voor Roemenië nog steeds broodnodig

Algemeen

Ieder jaar organiseert Stichting Linquenda in samenwerking met COOP Heijmans een voedselactie voor Roemenië. De voedselpakketten zijn bestemd voor arme gezinnen. “Veel mensen in Nederland denken dat het daar ondertussen wel goed gaat, maar hulp is broodnodig.”

Sinds zeven jaar huisvest de winkel van Stichting Linquenda in een bovenverdieping van een bedrijvengebouw aan de Wilgenweg in Oudewater. Via een grote wenteltrap bereik je de verdieping waar zich een ruime tweedehands winkel verschuilt. “Dat is het nadeel van onze locatie, mensen weten ons hier niet altijd te vinden”, vertelt vrijwilliger Marco Blankenburgh.

In de winkel is vooral goede tweedehandskleding te koop voor dames, heren en kinderen. Er staan wat huishoudartikelen en een grote kast vol met kinderspeelgoed en spelletjes. Ook zijn er schoenen, boeken en CD’s. De opbrengst van de verkoop is allemaal bestemd voor gezinnen in Roemenië. Een deel van de kleding en andere goederen die worden binnengebracht, gaat ook naar het land. Kleding, schoenen, schoolspullen, incontinentiemateriaal; alles wat goed bruikbaar is gaat die kant op.

Smokkelen

Het is meer dan dertig jaar geleden dat (wijlen) Riet van Bemmel voor het eerst vanuit Oudewater naar Roemenië ging. Marco: “Het was in de tijd van het ijzeren gordijn. In het westen bestond het beeld van een Roemenië met heel veel arme mensen. Dat was natuurlijk ook zo. Riet van Bemmel is met een christelijke stichting meegegaan om christenen achter het ijzeren gordijn te bemoedigen. In het begin gingen ze met busreizen, vermomd als toeristen en smokkelden ze spullen, met name Bijbels en literatuur, de grens over.”

Na de val van de muur, werd vrij verkeer van goederen toegestaan. “Vanaf toen ging Riet drie of vier keer per jaar op eigen gelegenheid naar Roemenië, dat is het begin van stichting Linquenda. Ze bezocht daar christelijk families en bracht hen allerlei hulpgoederen. Het land was toen echt bankroet.” Marco reist zelf voor het eerst drie maanden na de val van de muur naar Roemenië. De beelden staan op zijn netvlies gegrift. “Het was dramatisch. De huizen waren niks, overal liepen kinderen. Kinderen lagen ziek op bed, zonder medicijnen en in een bierflesje met een speen erop zat wat melk...”

Verbetering

Nog iedere jaar gaat Marco met een heel team van vrijwilligers naar Roemenië om hulpgoederen uit te delen. Een volgeladen vrachtwagen rijdt voor hen uit. “De spullen die we hier inzamelen, die delen we daar zelf uit. Kortere lijnen kan bijna niet. In de afgelopen jaren hebben we heel veel gezinnen geholpen.”

Linquenda biedt in eerste instantie hulp aan mensen in de omgeving van de stad Arad. In de afgelopen jaren heeft Marco de situatie in dat gebied - mede door de hulp van Stichting Linquenda - stap voor stap zien verbeteren. “Er is meer werkgelegenheid, zelfs in de dorpen komen asfaltwegen, en burgers hebben weer een beetje moed. Tien jaar geleden hielpen we daar tachtig gezinnen, nu nog maar dertig.” Marco legt uit dat de gezinnen die ze helpen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Zodra ze de kracht hebben om zelf in hun onderhoud te voorzien, ontvangen ze geen hulp van Linquenda meer.

Nog erger

“We dachten dat we de intensiviteit van de hulp af konden bouwen, totdat we in contact kwamen met een meisje uit Roemenië die in Oudewater als au-pair werkte.” Het meisje woont in het Noorden van Roemenië en de situatie daar blijkt nog veel schrijnender te zijn dan in Arad. Stichting Linquenda besluit om haar te helpen. In het dorp waar zij woont hebben gezinnen nu een broodcontract. Stichting Linquenda betaalt de bakker een half jaar vooruit en de bakker bezorgt iedere week brood bij de gezinnen. “We zijn ook op zoek gegaan naar de allerarmsten in Roemenië, de Roma. Zij leven aan de rand van steden, als tweederangsburgers. Een baantje krijgen ze alleen als er een over is en kinderen hebben nauwelijks kans op goede scholing. We helpen hen nu ook.”

Ieder jaar zamelt stichting Linquenda voedsel in om voedselpakketten te maken voor de gezinnen die ze helpen. Dit jaar wordt de voedselactie, in samenwerking met COOP Heijmans, voor de vijfentwintigste keer georganiseerd. “Vanwege dit jubileum willen we graag meer voedselpakketten maken om uit te kunnen delen.” Op vrijdag 25 en zaterdag 26 september staat een kraam bij COOP. U kunt in de winkel producten kopen voor de voedselpakketten en deze buiten bij de kraam afleveren. “Voor de winter valt, brengen we die pakketten naar Roemenië.”

De winkel van Linquenda is iedere dinsdag en zaterdag open van 10.00 tot 15.00 uur. U kunt dan ook uw goede overbodige artikelen inleveren. Kleding, huishoudartikelen, boeken en kinderspullen, alles is welkom. “Wel graag schoon, compleet en bruikbaar.” De stichting en de winkel draaien volledig op vrijwilligers. Voor zowel de winkels als voor de voedselactie zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom! Meer informatie vindt u op www.stichtinglinquenda.nl.

Ellen van Leeuwen

Afbeelding
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 9 minuten geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 2 uur geleden
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 3 uur geleden
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 17 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 18 uur geleden
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 19 uur geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 22 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort gisteren