Afbeelding

Zorgelijke financiële ontwikkelingen jeugd- en ouderenzorg

Algemeen

Het college van B&W van de gemeente Krimpenerwaard laat de gemeenteraad weten dat het zich zorgen maakt om de financiële ontwikkelingen bij de jeugdzorg en ouderenzorg (Wmo). Het college verwacht in 2020 een toename van de lasten. Voor de jeugdzorg 1,7 miljoen euro en voor de Wmo bijna 700.000 euro meer dan begroot was. In 2019 waren de lasten bij de jeugdzorg al met 23% gestegen ten opzichte van 2018. De verwachte toename in de jeugdzorg wordt nu geschat op 13%. De komende maanden zal duidelijk worden of deze afvlakkende trend zich voortzet tot eind 2020.

Het college laat weten dat het een moeilijke opgave wordt om de begroting voor 2021 en latere jaren sluitend te krijgen. Waarschijnlijk zal de gemeente zelf incidenteel een deel van de lastenstijging moeten dekken. Dat lukt niet voor de langere termijn. Zeker gezien de verwachte lastenontwikkeling bij de jeugd- en ouderenzorg. Het college is van mening dat het Rijk met middelen over de brug moet komen. Gebeurt dit op korte termijn niet, dan zullen er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden.

Brandbrief

Niet alleen de gemeente Krimpenerwaard kent dit probleem. Veel gemeenten hebben ook financiële zorgen over de jeugd- en ouderenzorg. Krimpenerwaard heeft in juni het initiatief genomen om samen met de regiogemeenten een brandbrief over deze problematiek naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten te sturen. Hierin werd aangegeven dat het voor veel gemeenten al lastig was om de begroting voor 2020 sluitend te krijgen. De kosten in het Sociaal Domein blijven steeds verder oplopen, zowel voor de opgelegde kortingen door het Rijk als door een steeds verder toenemende vraag. De mogelijkheden voor gemeenten om te sturen op deze kosten zijn zeer beperkt. In de brief gaf men aan dat ze willen dat het Rijk ingrijpt en over de brug komt met een aantal ingrijpende maatregelen. Inmiddels hebben meer dan 100 gemeenten de Tweede Kamer opgeroepen om met structurele oplossingen te komen.

Cees Reichard

Sorry, die duw in de boarding was ietsje te fors(wel een blessure en een wissel voor Thomas Hoogenboom)
FC Oudewater laat duur punt liggen in slotfase 29 minuten geleden
Een grutto op Het Beloken Land, in een plas drasgebiedje, waar hij zich goed thuis voelt.
Lezing 'Weidevogelwellness Het Beloken Land' 1 uur geleden
Het is weer gelukt een prachtig en 'voor-ieder-wat'-programma te maken voor Koningsdag.
Koningsdag in Oudewater 15 uur geleden
Afbeelding
Uit het leven gegrepen 22 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst Reuma collecte 2024 gisteren
Afbeelding
Comité 4 en 5 mei Oudewater zoekt meedenkers 21 apr, 19:00
Gerben Olsthoorn (li) en Kees van Schaick in de polders.
Nieuwe gebiedscoöperatie in de polders rond Oudewater 21 apr, 17:00
Afbeelding
Lustrum voor voetbalvereniging Linschoten 21 apr, 12:00