<p>Huldiging dames senioren en junioren.</p>

Huldiging dames senioren en junioren.

(pr)

Wedstrijden maken eind aan frustrerende zomer

Het inline-skaten beleefde dit voorjaar hoogtijdagen. In de periode dat het sporten in teamverband niet mogelijk was in verband met de corona-maatregelen boden de skates een heerlijk alternatief om ontspannen te kunnen bewegen. Het was dan ook vol op sommige polderwegen.

Voor de wedstrijdskaters was het echter een frustrerende zomerperiode. Daar waar er in een normaal seizoen bijna wekelijks wedstrijden op het programma staan was het nu alleen mogelijk om te trainen. 'De motivatie verdwijnt dan wel,' vertelt Joyce van Vliet, coördinator van het wedstrijdskaten bij SVO.

Desondanks gingen er toch nog negen SVO'ers van start bij de eerste en voorlaatste wedstrijd van de Dave van Dam Inline Cup, die zaterdag op de piste van Almere werd gehouden. Een week eerder werd het NK-marathon georganiseerd op het natte circuit van Zandvoort.

Almere

Per deelnemer kreeg slechts een begeleider toegang tot het terrein van ASV Almere. Het was dan ook niet echt sfeervol op de piste, die tot de mooiste van Nederland behoort. Ook het weer werkte niet echt mee. Er stond een harde wind, maar gelukkig bleef het op een paar druppels na droog. Bij de jongens waren Roan de Vos en Onne van Miltenburg de enige SVO-deelnemers. Roan debuteerde bij de pupillen 1 en moest erg wennen aan de oplopende bochten van de piste. Op de sprint deed hij het voortreffelijk, maar met de langere afstanden had hij meer moeite. Om deze goed te kunnen rijden heeft hij meer trainingskilometers nodig. Onne deed voor het eerst mee bij de kadetten en kwam nog wat kracht en ritme tekort om zich in de strijd om de podiumplaatsen te mengen. De andere mannen, allemaal toppers in hun categorie, ontbraken i.v.m. een trainingsstage met het talententeam van de SchaatsAcademie Utrecht.

Bij de gecombineerde categorie van de dames en meisjes junioren heerste het SVO-drietal Marieke de Kruijff, Rianne Coljé en Fleur Visser. De Nieuwegeinse De Kruijff won de series over 500 meter al zat Rianne Coljé haar dicht op de hielen. Met wat meer durf zou de Snelrewaardse een geduchte concurrent zijn voor haar ploeggenoot. Marieke de Kruijff behaalde ook de meeste punten op de puntenkoers en de eindoverwinning was dan ook voor haar.

Daphne van Kooten skatete haar eerste wedstrijd bij de pupillen 1. Het megatalent uit Montfoort was de snelste op de flying lap, een rondje op volle snelheid, won de 500 meter en behaalde ook de meeste punten op de puntenkoers. De eindoverwinning was dan ook voor haar. Vita van Deuren werd derde. Bij de meisjes kadetten deed Meike van Straalen het voortreffelijk. Ze werd derde in het klassement en kon de toppers prima partij bieden. Céline van Straalen moet die stap nog maken, maar heeft zeker zoveel potentie als haar tweelingzus.

Zandvoort

Geen Formule 1 vorige week op het circuit van Zandvoort, maar wel de Nederlandse Kampioenschappen Marathon. De skaters hadden geen enkele moeite met de Tarzanbocht en de Hugenholtzbocht. Wel werden zij gehinderd door de natte omstandigheden. Zo had Tom van Vliet, dit zich dit jaar helemaal focust op het marathonschaatsen, de verkeerde wielen ondergeschroefd en kon dit euvel niet in de, bij het inline-skaten ontbrekende, pitstraat herstellen. Op de natte baan kon hij slecht uit de voeten op zijn droogweerwielen en hij maakte van de wedstrijd een veredelde schaatstraining. Hij kwam als 51ste over de finish in de seniorenwedstrijd.

Bij de masters gingen maar liefst 86 mannen van start en hen wachtte een loodzware race, met wind, meerdere stortbuien en flinke klimmetjes en soms spekgladde afdalingen. Al in de eerste ronde verbrokkelde het peloton op het flink golvende parcours en Johan Boef wist al vroeg in de koers met een kopgroep van vijftien man weg te komen. Toen dit groepje een ronde later brak, zat hij aan de verkeerde kant van de breuk, maar in de sprint van de achtervolgers wist hij nog wel de tiende plek te bemachtigen.

Druiven zijn zuur

Roosmarijn van der Vaart, Demi Benschop en A-junior Marieke de Kruijff startten alle drie bij de dames senioren en reden onder betere omstandigheden. Nog tijdens de wedstrijd droogde het wegdek op, wat een aanzienlijk snellere wedstrijd dan bij de masters opleverde. Voor Roosmarijn waren de druiven zuur, want na twee ronden moest ze de wedstrijd verlaten. Een wiel van een geleend 125-mm-frame liep aan tegen haar schoen, waardoor het onmogelijk was fatsoenlijk te skeeleren.

Marieke de Kruijff had als doel zo lang mogelijk met het eerste peloton mee te rijden, maar kwam al snel tussen twee groepen in te zitten, waardoor ze lang alleen reed op het zware en winderige parcours.

Demi Benschop deed bij de dames-senioren de beste zaken. Lang kon ze met het peloton mee, maar toen dat brak zat ook zij net aan de verkeerde kant. In de achtervolgende groep hield de tweedejaars senior prima stand en finishte op een keurige 33ste plek.

Tom Streng

Meer berichten