<p>Josefien Versteeg (links) en Mari&euml;lle van der Hulst.</p>

Josefien Versteeg (links) en Mariëlle van der Hulst.

(Cees Reichard)

Expositie tien jaar Theater Concordia in aankondigingsposters

Het vernieuwde Theater Concordia bestaat deze maand tien jaar en vanaf heden is er een overzichtsexpositie te zien van de highlights van artiesten die in de afgelopen tien jaar in dit theater hebben opgetreden. Het is een kleine selectie uit alle ontwerpen en illustraties die voor het Theater Concordia gemaakt zijn. Ze zijn voortgekomen uit de creatieve samenwerking van illustrator Josefien Versteeg, Mariëlle van der Hulst en het PR-team.

Bijna vanaf het begin is Josefien bij Concordia betrokken. Zij maakt sinds de opening elk jaar een illustratie/collage voor het jaarlijkse programmaboekje en poster. De inhoud wordt aangeleverd door de programmaraad en de tekst en coördinatie werden verzorgd door Madelon Dijkstra, Caroline van Amerongen en Mieke de Ruiter. Femke Laméris heeft als PR-bestuurslid het stokje van Madelon overgenomen.

Logo

Josefien wilde zich graag voor Concordia inzetten. Zij vindt dat dit gebouw met een bijzondere geschiedenis niet verloren mocht gaan. Ruim voor de heropening, toen de eerste plannen nog rond zoemden werd zij gevraagd een logo te ontwerpen. Het was voor haar eenvoudig hoe dit eruit moest komen zien. Men zocht naar een bestemming om het gebouw te behouden en ook om bezoekers aan te trekken. Josefien: "Dit doel zie je in het logo terug. Samen geven we Concordia een nieuwe toekomst. Dit gebouw is er voor alle mensen en wordt door vele mensen met een warm hart gedragen. Het is zoals Pauline Bisdom van Vliet het ook bedoeld heeft."

Het logo kwam terug in de huisstijl, bouwbord en website.

Collages en brochures

Om de mensen over het culturele programma te informeren en ze naar Concordia te trekken was er een PR-team nodig. Mariëlle van der Hulst kwam dit team versterken op het moment dat er een programmaboekje en brochures moesten komen. Met haar kennis en ervaring op het gebied van communicatie en vormgeving bouwde zij het Concordia-imago verder uit. Mariëlle deed de vormgeving van het programmaboekje en Josefien maakte een illustratie/collage met een greep uit de artiesten die kwamen optreden.

Josefien vertelt dat zij afhankelijk van de foto's van de theaterbureaus haar werk moet doen. Zo heeft zij vorig jaar bijvoorbeeld bij Freek de Jonge zijn benen erbij getekend en werd Karin Bloemen een andere rok gegeven en werd zij aan de bar geplaatst. Deze werkwijze past zij regelmatig toe.

Programmaboekje

Het uitgeven van het programmaboekje werd een jaarlijkse taak. Zo weten Josefien en Mariëlle nog heel goed dat het eerste programma groots aangekondigd werd. Om de spanning een beetje in te houden kwam er eerst een poster met daarop het theatergordijn met een nieuwsgierig gezicht. Bij de volgende poster was het gordijn opengetrokken met de aangekondigde artiesten op het podium.

Een ander probleem ondervonden Mariëlle en Madelon toen zij een promotie brochure voor Concordia wilden maken. Het gebouw was prachtig verbouwd, maar nog niet ingericht. Zij lieten foto's maken van een leeg Concordia en vroegen Josefien hier wat sfeer aan toe te voegen. Als lid van de sfeercommissie wist ze hoe het interieur eruit moest gaan zien. Dit is zij op haar creatieve wijze in de lege foto's gaan intekenen. Zo kon er toch een sfeervolle brochure met alle informatie gemaakt worden." Mariëlle voegt hieraan toe dat je dit in de PR-groep met elkaar bedenkt. "De ideeën bruisen soms de pan uit en dan gaan we geïnspireerd aan de slag."

Nieuw programma

Door de corona zijn alle jubileum festiviteiten uitgesteld. Het is heel prettig om met deze prachtige expositie aandacht te kunnen schenken aan het tienjarig bestaan van een bruisend Concordia.

De programmaraad werkt op dit moment aan het nieuwe programma tot januari 2021. Hier wordt rekening gehouden met de coronamaatregelen, wat inhoudt dat er een beperkt aantal bezoekers wordt toegestaan. Het staat online bij theaterconcordia.nl.

Tot slot vertellen Josefien en Mariëlle dat zij veel voldoening aan hun werkzaamheden voor Concordia beleven. "Het is een uniek en sfeervol theater met een rijke historie. Er is een programma voor ieder wat wils. En dat in Haastrecht!"

De expositie is op openingsdagen vanaf 17.00 uur in Theater Concordia te zien.

Cees Reichard

Meer berichten