Kunstenaar Mignon Nusteling bij haar 'Stilleven' in Museum Gouda (foto: Hans Tibben).
Kunstenaar Mignon Nusteling bij haar 'Stilleven' in Museum Gouda (foto: Hans Tibben). HANSTIBBEN

Museum Gouda neemt eigentijds werk van Dordtse kunstenaar Mignon Nusteling op in 'Stilleven'

Algemeen

Tijdens de Nationale Museumweek (20 t/m 26 april 2020) vroeg de Museumvereniging enkele jonge kunstenaars een bezoek te brengen aan een museum, zich daar te laten inspireren en deze inspiratie te verwerken in een eigen werk. Kunstenaar en vlogger Mignon Nusteling (1991) maakte in 24 uur geïnspireerd door de tentoonstelling Stilleven in Museum Gouda een eigen stilleven. Museum Gouda nam het werk deze week met trots op in de tentoonstelling.

Mignon Nusteling: "Ik wist direct dat ik een werk wilde maken naar de tentoonstelling Stilleven van Museum Gouda. Deze expo is namelijk alles wat ik wil zien: een diverse mozaïek van moderne stillevens van eigen en Belgische bodem, voorzien van heldere tekstbordjes. De laag van verdieping bepaal je als bezoeker zelf."

Het werk van Nusteling, een stilleven op een kassaband in een supermarkt, bevat details van schilderijen in de tentoonstelling van onder andere Bart van der Leck, Lou Loeber, Dick Ket en Reinier Lucassen. Mignon vraagt zich af hoe de samenleving in tijden van de coronacrisis eruitziet: wat betekent vrijheid, tevens het thema van de Museumweek, in een consumptiemaatschappij die in lockdown is? Ook gaat het over klassenvrijheid en privilegeverschillen die duidelijk worden. Ze vertelt erover in een uitzending van OnsEchteGoudTV: "De een heeft luxe, de ander niet. Dat heb ik zichtbaar gemaakt op het schilderij: met kreeft, bijzondere kaas, maar ook met handzeep, een handschoen en goedkope kleuren zoals geel en blauw. De rest van de symboliek wil ik graag aan de kijker overlaten. Haal eruit wat je wilt, het is nu ook van jou."

Mignon Nusteling vindt het van lef getuigen dat Museum Gouda het werk opneemt in de tentoonstelling. "Dat is niet alleen een mooi signaal naar jonge kunstenaars, maar ook goed voor een nieuwe generatie cultuurliefhebbers." Ingmar Reesing, conservator van Museum Gouda en verantwoordelijk voor de samenstelling van de tentoonstelling Stilleven: "Mignon Nusteling is een veelzijdig kunstenares die met een kritische blik naar de wereld om zich heen kijkt en deze in haar werk becommentarieert. Dat stillevens er nog altijd toe doen en dat deze meer zijn dan een weergave van 'dode dingen' bewijst Mignon met dit schilderij. Zij heeft zich laten inspireren door kunstenaars die zij bewondert en de soms wat bevreemdende periode waarin wij nu leven."

De tentoonstelling 'Stilleven' is tot en met 28 februari 2021 te zien.

Museum Gouda

Achter de Kerk 14, 2801 JX Gouda

Dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 15.00 uur

www.museumgouda.nl

Afbeelding
Oud IJzer actie Ons Genoegen 2 uur geleden
Een foto van het team. Helaas was Norah afwezig.Boven: Frank, Cees, Selina, Isa, Shewit, Liv, Jasmijn, Charlie, Guido.Onder: Fabiënne, Olivia, Eva, Amber, Fayenne.
Montfoortse MO11-1 stelt kampioenschap veilig 16 uur geleden
Afbeelding
Ouderen-zangmiddag in Linschoten 18 uur geleden
Filmavond ‘De Acht Bergen’
Deze week in Concordia 19 uur geleden
"We hebben hard geoefend en ik ben heel trots!", aldus kampioen Yara
Yara Nederlands kampioen 21 uur geleden
Afbeelding
Volleyballers Jupiter Heren winnen gisteren
V.l.n.r. André de Bruijn, Sverre Peenstra, Rutger Peenstra,Timo van Dommelen, Vita van Deuren en Daphne van Kooten.
Tegenvallers en meevallers in Thialf 27 mrt, 09:00
Afbeelding
Romeijnsdeuren teruggeplaatst 26 mrt, 19:00