Afbeelding
Siem van der Burg

Veteranen met een verhaal

Algemeen

De Stichting Veteranen Lopikerwaard moest vanwege de Corona-crisis heel veel plannen in de koelkast zetten. Maar ze laten zich niet uit het veld slaan. Het vizier staat nu gericht op 27 juni Nederlandse Veteranendag.

De eerste nieuwsbrief van dit jaar lag al weer klaar voor verzending toen de Corona maatregelen van kracht werden. Bijna alle aangekondigde activiteiten moesten worden afgezegd. De geplande ontmoetingsborrel in Oudewater werd geschrapt en de 4- en 5 mei vieringen gaan waarschijnlijk op slechts heel beperkte schaal door. Ook het internationale sportevenement de 'Invictus Games', dat begin mei gepland stond in Den Haag, waar de veteranen naartoe konden, verdween van de kalender. Of en wanneer de activiteiten op later datum plaatsvinden is nog onduidelijk. "Noodgedwongen richten we ons nu op activiteiten voorafgaande aan en op veteranendag", zegt Jorn Bleijs (penningmeester van de Stichting Veteranen Lopikerwaard). We hopen toch dat we onze activiteiten in juni weer kunnen hervatten.

Er wordt nu, ter gelegenheid van de viering van 75-jaar bevrijding, hard gewerkt aan een boekje met verhalen van een kleine twintig veteranen over de ervaringen die zij hadden tijdens de missies die zij uitvoerden. Diverse missies van de laatste 75 jaar komen aan bod. Redacteur Otto Beaujon heeft de meeste veteranen inmiddels gesproken en hun verhalen opgetekend. Door Jorn Bleijs en door de geïnterviewde veteranen worden daar foto's bij gezocht. Frans van Petegem uit Linschoten verzorgt de opmaak. Jorn Bleijs laat met trots een voorlopige drukproef zien. "Het wordt een schitterend boekje dat een mooi overzicht geeft van alle missies die er zijn geweest. Het boekje zal zeker op 27 juni klaar zijn. Zodra het weer kan zullen de groepen 8 van de meeste basisscholen in de Lopikerwaard meedoen aan het project veteraan-in-de-klas. Veteranen vertellen dan in de klas hun verhaal. Rond veteranendag krijgen de scholieren dan het boekje uitgereikt. Alle veteranen in de Lopikerwaard krijgen dit boekje ook gratis. Voor andere belangstellenden is het te koop voor tien euro".

De Stichting Veteranen Lopikerwaard is sinds 2017 actief. "We voorzien zeker in een behoefte" vervolgt Jorn. "Er komen steeds meer veteranen op onze ontmoetingsborrels en er zijn er steeds meer aanwezig bij onze activiteiten. Via onze nieuwsbrieven bereiken we direct ruim honderdvijftig veteranen en via de gemeenten distribueren we er nog eens zeshonderdvijftig. Die activiteiten wordt steeds meer divers. Zo zijn we aan het bekijken of we einde van dit jaar voor de tweede keer een 'battle field tour' kunnen organiseren. Dit keer willen we een busreis maken naar Zeeland. We zullen daar dan alles te weten komen over en alles bekijken van de 'slag om de Scheldedam".

Ben je veteraan en wil je meer weten over de activiteiten en op de hoogte gehouden worden dan kan je dat per e-mail kenbaar maken door een bericht met naam, woonplaats en e-mail adres te sturen naar info@veteranen-lopikerwaard.nl

Meer informatie is te vinden op http://www.veteranen-lopikerwaard.nl