Afbeelding
pr

Blik op ... Krakend

Algemeen

Krakend en piepend komt het ganse raderwerk in Europa tot stilstand vanwege een uit China overgewaaid piepklein virus. We worden gedwongen om thuis te blijven. En dan blijkt hoe razend we allemaal voortdurend onderweg waren. Vliegvelden zijn leeg, het luchtruim krijgt niet meer die dagelijkse uitstoot van duizenden vliegtuigen te verwerken. De drijvende pretparken die normaal onder de naam 'cruiseschepen' de wereldzeeën vervuilen blijken gigantische laboratoriumschaaltjes te zijn. Bovendien worden ze bevolkt door wat 'kwetsbare' groepen blijken te zijn, namelijk ouderen boven de zestig. Landen sluiten hun grenzen letterlijk voor iedereen die er niet noodzakelijk moet zijn en wie er moet zijn wordt aangemaand om binnen te blijven en vooral geen contact met anderen te hebben. Supermarkten blijven open, apotheken ook, maar ook ons land is in 'lockdown'. Nou ja, bijna dan. Wereldwijd is een run ontstaan op toiletpapier. Toiletpapier?? Ja, toiletpapier. Corona veroorzaakt voor zover ik weet geen diarree, maar er wordt gehamsterd. Alle gelegenheden voor ontspanning zijn dicht. Afgelopen donderdag was ik in de sauna in Bleiswijk. We kwamen er om drie uur aan, misten de persconferentie en tegen de tijd dat we een hapje aten mochten er nog maar 90 mensen tegelijkertijd in het restaurant zijn. Festivals, bioscopen, pretparken, restaurants en alles dicht vanaf gisteren. Ook de scholen zijn dicht. Wie kinderen heeft moet thuisblijven, want die kinderen kunnen niet naar opa en oma, want die horen tot de kwetsbare groep. En afstand houden tot andere mensen, handen wassen tot je erbij neervalt.

De enige winnaar van dit gebeuren lijkt het milieu te zijn. Afgelopen weken circuleerde een satelietfoto op het internet van de lucht boven de in China zwaar getroffen gebieden tijdens de lockdown. Zware smog is gebruikelijk maar tijdens de lockdown klaarde het op. Hoewel het nu even vervelend is heb ik zo'n donkerbruin vermoeden dat we later met net zoveel weemoed terug zullen kijken op deze periode als nu het geval is met de 'autoloze' zondagen van de jaren zeventig (toen was er een oliecrisis). Het razende tempo van onze huidige maatschappij komt even tot stilstand en we mogen voor even minder doen.

Voor allen die in 'cruciale beroepen' werken hoop ik, dat de rest van Nederland zich aan de aanbevelingen van het RIVM houdt zodat voor hen die ziek worden in de ziekenhuizen ruimte blijft. De politie zal de komende weken waarschijnlijk minder te doen hebben. Voor inbraken lijkt me minder ruimte. Geniet van de rust, voor zover mogelijk.

Trudie Scherpenzeel

Afbeelding
Waarom De Pelikaan niet verloren mag gaan 7 uur geleden
Afbeelding
‘t Kaasmeisje, meer dan alleen kaas 8 uur geleden
Afbeelding
Boer Koos van der Wind uit Montfoort is continu bezig met verduurzaming 9 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verpulveren Grote Clubactie 12 uur geleden
Afbeelding
Winterconcert Linfano 14 uur geleden
Afbeelding
Help de bakkersexpositie compleet te maken 17 uur geleden
Afbeelding
Tour de Boer landt in Polsbroek 8 dec, 19:00
Afbeelding
Wintertentoonstelling 2022-2023 bij Sille Gallery 8 dec, 18:00