Afbeelding
Aad Kuiper

WhatsApp Buurtpreventie werkt

Algemeen

Wijkagent Michel en een van de coördinatoren, Miranda, vertellen dat zij het sterke idee hebben - met harde cijfers is het niet aan te tonen - dat buurtpreventie werkt. Michel: "De vorige wijkagent, Frans Damen, is zo'n twee jaar geleden met zijn collega Marc Roemer gestart om inwoners van Oudewater aan te sporen Buurtpreventiegroepen te beginnen die met behulp van WhatsApp met elkaar communiceren; tenslotte is het een burgerinitiatief waartoe ze door de politie zijn uitgenodigd. In de afgelopen periode is het aantal buurtpreventiegroepen gegroeid tot maar liefst 39." En Miranda vult aan: "De kracht van dit project is dat we met elkaar ons gebied in de gaten houden en met elkaar de ogen en oren zijn van de wijkagenten."

In bijna heel Oudewater, op een paar wijkjes na, zijn Buurtpreventiegroepen actief; die paar witte vlekken moeten nog ingevuld worden.

De wijkagent vervolgt direct met een oproep: "Daar waar nog geen dekking is, worden buurtgenoten uitgenodigd contact op te nemen met mij of, liever nog, met de groep van coördinatoren." Hij noemt daarbij direct het e-mailadres: wabpoudewater1265@gmail.com. Het blijkt dat een paar van die coördinatoren, naast Miranda ook Karian en Ruud, de rest zo één, twee keer per jaar bij elkaar trommelt om even te overleggen. Een van de anderen liet me laatst weten dat hij bij het laatste overleg niet aanwezig kon zijn, omdat hij op vakantie was, maar dat hij, als dat nodig is, goed op de hoogte wordt gehouden. Voor Michel is Miranda aanspreekpunt en doorgeefluik. De eerst Buurpreventiegroep ontstond in de Hekendorpse Buurt en na enkele incidenten is de groep van Buurpreventiegroepen zich als een soort olievlek over Oudewater, Hekendorp en Papekop uit gaan breiden. Michel: "Bij het doorgeven van een verdachte situatie of een hulpvraag bij een vermissing schakel ik de coördinatoren via de groepsapp in en die coördinatoren sluizen het bericht weer door naar alle aangesloten burgers. In een aantal gevallen, en ik mag natuurlijk niet ingaan op details, heeft dat een concrete bijdrage opgeleverd." Miranda: "Soms word ik wel eens op een minder handig moment geappt, en anderen dus ook, maar daar kan iedereen eigenlijk goed mee leven. Ja, er gebeuren natuurlijk ook weleens vervelende dingen, wanneer het iemand minder goed uitkomt; dat hou je niet tegen. Dat begrijpt iedereen wel"

De wijkagent gaat nog even terug naar het begin: "We hebben er keihard aan getrokken. We hebben zelfs op de markt gestaan. Maar we hadden nooit gedacht dat het zo vlug zou gaan. Op een paar plekjes na, is het hele gebied van de gemeente Oudewater voorzien van Buurtpreventiegroepen. Maar, en dat moet ik benadrukken, het is een blijft een burgerinitiatief, maar wel één waar we heel blij mee zijn. En de gemeente ook. Daarom ondersteunen wij het graag en faciliteert de gemeente het ook. Zij zorgen bijvoorbeeld voor de borden van de buurtpreventie en bij de keren dat er overleg is, is er meestal ook iemand van de gemeente aanwezig." Miranda benadrukt nog een keer dat het de kracht van het met elkaar zorgdragen voor dit initiatief, ondanks het ontbreken van concrete cijfers, ongetwijfeld al enorm geholpen heeft om meer ellende te voorkomen en aan de andere kant zaken sneller tot een goed einde heeft weten te brengen. En wie zich nu realiseert dat in zijn of haar buurt nog geen Buurtpreventiegroep actief is en daar graag een steentje aan wil bijdragen kan contact opnemen via het e-mailadres wabpoudewater1265@gmail.com, waarbij wabp natuurlijk staat voor WhatAppBuurtPreventie.