Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden. Foto: Lyanne de Laat

Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal

Algemeen

Lyanne de Laat

Op donderdag 2 mei bezocht Hans Beenakker, sinds januari van dit jaar burgemeester van de gemeente Krimpenerwaard het Gemaal. Op zijn kennismakingsronde langs de verschillende kernen van deze gemeente kon het Gemaal natuurlijk niet ontbreken.

Aan de hand van de peilschalen vertelde afwisselend de drie bestuursleden hem het Verhaal van het Gemaal, dus over de bodemdaling in het veenweidegebied en de zeespiegelstijging. En hoe je daarmee leert te leven, te werken en te ontspannen.

Vooral de 20 m2 grote topografische vloerkaart kon zich verheugen in zijn bijzondere aandacht. Deze kaart geeft heel gedetailleerd aan hoe het gebied van de Lopiker - en Krimpenerwaard is opgebouwd. En ook hoe de ruilverkaveling eind tachtiger jaren van de vorige eeuw in de Lopikerwaard tot een ander landschap heeft geleid.

Machtige techniek

Ook de machinehal vond hij indrukwekkend: de machines draaiden even om een indruk te geven van hun kunnen. Dat is altijd een machtig geluid en gezicht. De bestuursleden sloten het geslaagde kennismakingsbezoek af bij de poldermaquette. Die laat de verschillen in de waterstanden in de Vlist en de gekanaliseerde Hollandsche IJssel goed zien én de invloed van de Waaiersluis op het vervallen van de getijdewerking tussen Gouda en IJsselstein. Naar verwachting volgt op dit bezoek nog een tweede, dan wellicht met het voltallige college.

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 9 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 11 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 14 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00