Van de solo theatervoorstelling 'Enkeltje Holandija' het waargebeurde vluchtverhaal van Ismir Hero uit Serajevo, uit de Bosnische oorlog in 1994, was eenieder diep onder de indruk.
Van de solo theatervoorstelling 'Enkeltje Holandija' het waargebeurde vluchtverhaal van Ismir Hero uit Serajevo, uit de Bosnische oorlog in 1994, was eenieder diep onder de indruk. Foto: Nick Theunissen

Enkeltje Holandija, daar word je stil van

Algemeen

Aad Kuiper

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: van de solo theatervoorstelling ‘Enkeltje Holandija’ het waargebeurde vluchtverhaal van Ismir Hero uit Serajevo, uit de Bosnische oorlog in 1994, was eenieder diep onder de indruk. Op het toneel staat een koffer, Ismirs koffer, ooit meegenomen en daarna ver weggestopt, omdat de inhoud, zijn verleden, te pijnlijk is. Maar stukje bij beetje worden de ademloos luisterende toeschouwers geconfronteerd met dat verleden van Ismir; hartverscheurend indrukwekkend.

Op Bevrijdingsdag, op zondag 5 mei, vond in het Muziekhuis, mede georganiseerd door het Comité 4 en 5 mei Oudewater en Podium Oudewater, een theatervoorstelling plaats die rechtstreek te maken heeft met vrijheid, de vrijheid die iemand verwierf na een aantal jaren in oorlogsgebied te hebben verkeerd en vervolgens na een daaropvolgend bijzonder hachelijk avontuur de vrijheid vond … en zijn grote liefde. In de theatervoorstelling ‘Enkeltje Holandija’ vertelde de Almeerse theatermaker Nick Teunissen dat hij pas na verloop van tijd ontdekte dat ook zijn grote liefde, niet ongeschonden uit de oorlog was gekomen. En hij wilde weten, maar daarover praten bleek zeker niet zonder slag of stoot te verlopen en bleek … heftig, voor beiden.

Opnieuw werd het Muziekhuis als theaterlocatie gebruikt. En deze locatie was ook voor deze theatervoorstelling uitermate geschikt. Het publiek werd ondergedompeld, met behulp ook van uiterst indringende muziek via onder andere viool en piano op gevoelig wijze gebracht, in het net zo indringende verhaal over de vlucht naar de vrijheid, waar Ismir steeds een stap dichterbij kwam, maar nooit helemaal los van al wat hij meemaakte. Nick Theunissen wisselde steeds van zijn eigen verhaal naar dat van zijn geliefde Ismir en soms ook naar diens of zijn eigen moeder en naar meer personen, zodat het verhaal nog meer diepgang kreeg. Door het verhaal van Ismir, op een dergelijke wijze door Nick Theunissen gebracht, werden de aanwezigen geconfronteerd met wat oorlog eigenlijk met iemand doet.

Door middel van deze voorstelling roept Theunissen ook op om het leed dat zich in Bosnië afspeelde niet te vergeten, ondanks de conflicten die zich op dit moment elders allemaal afspelen. Voor meer informatie: www.nickteunissen.com

Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 17 minuten geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 17 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 22 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00