Afbeelding
Foto:

SINCE04 bestaat 20 jaar

Algemeen

In Oudewater begon het verhaal van SINCE04; een bloeiende modewinkel die nu, twee decennia later, een onmisbaar onderdeel is geworden van zowel Oudewater als Montfoort. Maar zoals eigenaar Joost Middelman uitlegt, is de oorsprong van SINCE04 eigenlijk veel dieper geworteld.

Door Sjoukje Dijkstra

Joost Middelman: “Ik wil gewoon de gezelligste winkel zijn van het Groene Hart”

“Eigenlijk bestaat SINCE04 veel langer”, vertelt Joost Middelman, de man achter de trendy kledingzaken. “Het is voortgekomen uit De Bolero, gestart door mijn ouders.” De naam, zo legt hij uit, vindt zijn oorsprong in het meesterwerk van beroemde Franse componist Maurice Ravel, ‘Bolero’. “Mijn ouders waren naar deze voorstelling geweest en op dat moment dachten ze na over een naam voor de winkel. Mijn moeder zei: we noemen het De Bolero, want we beginnen de winkel (net als de voorstelling) klein en eindigen groot. Zo is het gebeurd. Ze had altijd al een vooruitziende blik.”

Ultieme kledingverkoper

De oorsprong van SINCE04 gaat terug tot 1982, toen De Bolero van start ging als een bescheiden winkel onder andere met sieraden en later uitgebreid met kleding. “Op een gegeven moment waren ze zo groot en hadden ze er ook LP’s en cd’s bij,” herinnert Joost zich. Maar veranderingen waren onvermijdelijk. “Toen is de focus naar alleen kleding gegaan: dames-, heren- en kinderkleding.”

De winkel begon in een bescheiden pand aan de Peperstraat 9, een ruimte van slechts 70 vierkante meter. “Als je ziet hoe ze daar alles verkochten. Alles zat megavol met een heel klein magazijntje erbij”, vertelt Joost met een glimlach, die herinneringen oproept aan die vroege dagen. “Mijn moeder zei dan wel eens: ik moet even in het magazijn duiken. Dat was ook letterlijk”, zegt hij.

Het waren niet alleen de winkelruimte, de kleding en juiste merken die SINCE04 deden floreren. Joost benadrukt het belang van zijn moeders toewijding aan de klanten. “Mijn moeder is altijd de ultieme kledingverkoper geweest,” zegt hij. “Het is ook gelijk de kracht van ons bestaan.” De weg naar het 20-jarig jubileum van SINCE04 was niet altijd gemakkelijk. Joost herinnert zich de uitdagingen, waaronder de financiële crisis en de opkomst van internet, die hun tol eisten. “Ik kwam erbij, toen kwam de financiële crisis, de opkomst van internet,” vertelt hij. “Toen was ik nog maar een broekie, ik kwam net kijken.” Juist die uitdagingen hebben hem doen groeien, zowel als ondernemer als individu. “Ik ben er een leuker mens van geworden”, zegt hij reflectief. “We hebben best een vast team en we hebben veel dingen met elkaar meegemaakt.”

Verloten van fietsen

Recente wereldgebeurtenissen, zoals de coronacrisis en andere crises, hebben Joost en zijn team op de proef gesteld. “We kwamen uit de coronacrisis, de dag later hadden we de Oekraïnecrisis, toen kwam de vluchtelingencrisis, stikstofcrisis, etc..,” somt hij op. Maar door veerkracht en vastberadenheid hebben ze het hoofd boven water gehouden. “We werken echt met allemaal kanjers samen. Mede daardoor en de hulp van mijn familie heb ik het kunnen overleven”, aldus Joost.

Om de mijlpaal van 20 jaar te vieren, heeft SINCE04 een reeks festiviteiten gepland, waaronder het verloten van fietsen onder klanten en exclusieve diner shows. Maar Joost kijkt verder dan alleen het vieren van successen uit het verleden. Hij heeft plannen om de winkel nog duurzamer te maken en een nog betere service te bieden aan zijn klanten.

Trends en duurzaamheid

“Ik wil gewoon de leukste, gezelligste winkels zijn van het Groene Hart, waardoor Oudewater en Montfoort het episch centrum worden als het om winkelen gaat”, zegt hij vastberaden. De Oudewaternaar geeft grif toe: “Ik ben ook gecharmeerd geraakt door Montfoort, waar we nu 15 jaar zitten.” Voor Joost is de toekomst helder: “Ik hoop dat ik mijn winkels mag behouden. Daarom zijn we toekomstgericht bezig. Ik ben altijd online bezig met de winkels: wat is de beste collectie van deze tijd? Wat zijn de trends?”

Hij heeft het ook op het oog om wat te gaan doen met duurzaamheid. Bijvoorbeeld dat klanten hun gekochte kleding bij mij een tweede leven kunnen geven. Dat is een idee, waar ik nog op moet broeden. Als je ziet hoeveel kleding gemaakt wordt en hoeveel weggegooid, wil ik graag m’n steentje bijdragen om dat tegen te gaan. Daarom is het ook fijn als je zo goed geadviseerd wordt, zoals bij ons. Je hoeft dan minder vaak artikelen die je koopt te ruilen.”

Joost voor zijn winkel.
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 4 minuten geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 17 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 22 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00