Afbeelding
pr

Pastor Huub Spaan viert priesterjubileum

Algemeen

Op woensdag 1 juni kan het 25-jarig jubileum van pastor Huub Spaan van parochie Pax Christi eindelijk voluit gevierd worden. Dan is het inmiddels 25+1 jaar geleden dat Huub Spaan tot priester werd gewijd. De hele dag zal deze bijzondere gebeurtenis gevierd worden in de St. Franciscuskerk in Oudewater. Een feestelijke dag!

Naast het jubileum van 25 jaar priesterschap is pastor Huub Spaan alweer tien jaar verbonden aan Parochie Pax Christi. Hij kwam tien jaar geleden Oudewater binnen gewandeld. Te voet. Als pelgrim. Die start in de parochie Pax Christie was typisch een ‘Huub Spaan start’. Hij houdt van pelgrimeren omdat het voor hem een mooie manier is om verbinding te zoeken met zijn omgeving, met de mensen, met de natuur en natuurlijk met God. Op de feestdag ter ere van zijn jubileum is pelgrimeren dan ook een onderdeel van het feestprogramma. Iedereen die wil mag mee.

Het feestprogramma voor woensdag 1 juni aanstaande ziet er als volgt uit: om 10.00 uur is er een viering in de St. Franciscuskerk te Oudewater voor alle ouderen en zieken van alle locaties, Woerden, Oudewater, Zegveld en Kamerik. Na de viering is er gelegenheid om met elkaar koffie te drinken.

In de middag is er om 13.30 uur een korte pelgrimage. Huub gaat een tocht lopen in de omgeving van Oudewater en nodigt iedereen daar bij uit. Dus ook belangstellenden en gelovigen uit andere kerken. Iedereen mag mee, vóór de kerk verzamelen.

In de avond is er om 19.00 uur een H. Eucharistieviering voor alle parochianen en genodigden. Nadien een gezellig samenzijn en gelegenheid om pastor Huub te feliciteren.

We hadden een gesprek met de jubilaris, over zijn werk, zijn roeping, nu, toen en over de toekomst.

Pastor Huub Spaan is dankbaar voor zoveel jaren dienstbaarheid aan de kerk. “Als ik terugkijk deed ik wat ik echt heb willen doen: dienstbaar zijn aan mensen en aan God.” De keuze om zich dienstbaar op te stellen ten opzichte van mensen was lang geleden één van de motieven om een ‘carrière switch’ te maken. Het was voor Huub Spaan echt een roeping om priester te worden. Huub was tot die tijd ambtenaar op het ministerie van landbouw en visserij. Vlak voor hij bij het centrum voor de priesteropleiding en diakenopleiding van het bisdom Rotterdam arriveerde, had hij een gesprek met zijn geestelijk leidsman, een pater uit Nijmegen. Deze pater zette hem met beide voeten op de grond, ‘deze nieuwe weg is niet zo bijzonder, want veel van het werk in de kerk is schoffelen in het tuintje van Onze Lieve Heer’. Een mooie vergelijking die in zekere zin eigenlijk niet veel verschilde van zijn oorspronkelijke beroep.

In dienstbaarheid verbonden

In de afgelopen twee jaar was het jaarthema in de parochie ‘In dienstbaarheid verbonden’. “Een thema dat prima past bij mij en bij het jubileum”, zegt Huub Spaan. “Omdat parochie Pax Christi uit vier kerkgemeenschappen bestaat is het een moeilijke taak om die verbondenheid te laten groeien. Om de verbondenheid met de verschillende geloofsgemeenschappen vorm te geven is een zoektocht.”

De coronacrisis heeft de kerk geen goed gedaan. Maar hij benadrukt dat ze elkaar zo nodig hebben. “Iedereen wil graag weer opstarten maar wel in het eigen en bekende groepje. Ieder zoekt naar wat bekend is en vertrouwd. Dat begrijp ik wel, maar vaak kan dat niet meer.”
Maar soms lukt het ook goed. Vorige week met Hemelvaart konden ze als parochie eindelijk weer dauwtrappen met elkaar. “Met maar liefst honderd mensen zijn we op pad geweest en na afloop hebben we in een boerenschuur eucharistie gevierd met elkaar. Dat was geweldig fijn!”

Huub Spaan wil een bruggenbouwer zijn, in en buiten de parochie. “Ik probeer het in ieder geval wel. Een mooi voorbeeld hiervan is om ook de moeilijke kwestie ‘seksueel misbruik in de kerk’ bespreekbaar te maken. We hebben toen een aantal avonden georganiseerd om hierover te spreken. Daar kwamen veel mensen op af.” Maar ook maatschappelijke thema’s als diversiteit in geaardheid komen in de parochie aan bod. “We doen ook een jaarlijkse regenboogviering. En werken samen met Coming-Out Woerden. Als plaatselijke parochie mag je een eigen koers daarin varen.” Ook dat is bruggen bouwen. En Huub Spaan vindt het een mooie uitdaging.

Zijn zorg om de kerk is er ook. “We zien een vervlakking. De maatschappij is erg gericht op maakbaarheid. Maar zo is het leven niet. Ook het leven met God niet. De vraag blijft: wat is ten diepste je geloof? Kunnen mensen meegroeien en bewegen in een ontwikkeling van de kerk, in verbondenheid met God en met zichzelf?”

Zijn droom is dat de kerk weer als geloofsgemeenschap wordt ontdekt en betekenisvol is voor mensen. “Zowel in vreugde als in verdriet. En het gaat niet alleen om het kerkgebouw, maar juist kerk-zijn op straat, in je gezin, op je werk, enzovoort.

Pastor Huub Spaan kijkt dankbaar terug op 25 (+1) jaar priesterschap.
En de spirit om dienstbaar te zijn aan de kerk is in die 25 jaar onverminderd sterk gebleven.

Margreet Nagtegaal

Afbeelding
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 16 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 18 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 21 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00